Zero vdееkje gjatë 2021-shit, njihuni me shtetin europian më të ѕukseshëm ndaj K0VIDI-t


Në lu ftën kundër C0vid, marrja e një vendimi në një moment të caktuar mund të bëjë diferencën. Aplikimi i masave të rrepta një javë më herët mund të ndikojë shumë në bilancet e rasteve të reja dhe vikt imave.

Në fund të muajit janar, thuhej se Zelanda e Re, Vietnami dhe Tajvani ishin vendet që e kishin menaxhuar më mirë pandeminë. Por, BBC veçon një rast suksesi në Evropë: Islandën.

Vendi nordik, me më pak se gjysmë milion banorë, e ka mposhtur pothuajse vi rusin. Vetëm 6119 raste që nga nisja e pa ndemisë dhe 29 vik tima. Për më tepër, gjatë këtij viti nuk është regjistruar ende një vi ktimë nga ko ronav irusi.

Me rreth 20 raste të reja në ditë, të rinjtë argëtohen nëpër karaoke dhe restorante. Edhe koncertet janë rikthyer në Islandë.

Një nga arsyet e suksesit, sipas epidemiologut kryesor të Islandës, Thorolfur Gudnason, është parapërgatitja: “Unë kam 15 vite që përgatitesha për këtë pan demi. Menjëherë sa u lëshua alarmi nëpër botë, e dinim se çfarë duhet të bënim. Testuam shumë, shmangëm kontaktet dhe izoluam të gjithë të infe ktuarit. E bëmë këtë gjë që nga dita e parë”.

Gjithashtu, çdo person që hyn në Islandë, testohet dhe duhet të qëndrojë i karantinuar për një periudhë të caktuar kohe.

Leave a Reply