Vëmendje!! Shkencëtarët u kërkojnë Prindërve të mos hedhin Dhëmbët e qumështit të fëmijëve, Ja arsyeja


Dhëmbët e bebeve zakonisht shfaqen rreth moshës 6 muaj, apo edhe para 3 muajsh, dhe fillojnë të bien në moshën 6 vjeç.

Për t’i inkurajuar fëmijët t’i largojnë dhe në mënyrë që ata të mos kenë frikë t’i humbin, prindërit shpesh u ofrojnë dhurata ose para, të cilat i vendosin nën jastëkët e tyre dhe të rikuperojnë dhëmbin e hu mbur.

Të nesërmen, fëmijët e dinë që miu i vogël ka kaluar kur nuk gjejnë asgjë. Por, çfarë bëjnë prindërit me dhëmbët e fëmijëve të tyre?

Po sikur ata dhëmbë të shpëtonin jetën e tyre? Për të hequr dhëmbët e bebeve , secila familje ka ritualin e vet; nga metoda doorknob (e cila nuk rekomandohet sepse është e dhimbshme), deri tek mollët që përtypen, deri te metodat e shpërqendrimit të cilat konsistojnë në tregimin e një tregimi për fëmijën ndërsa varet një fije në dhëmbin e tij.

Sapo ai ndjek ngjarjen me kujdes, ju duhet të ngulitni dhëmbin. Sapo të kemi dhëmbin në dorë, çfarë mund të bëjmë me të? Edhe atje, ritualet dhe traditat janë të shumta.

Nëse disa e hedhin atë në diell për të pasur dhëmbë mjaft të përhershëm, të tjerët e vendosin atë nën jastëk dhe presin kalimin e miut të vogël i cili do t’i lërë para ose dhuratë.

Në përgjithësi, prindërit i hedhin dhëmbët e foshnjës ose mund t’i mbajnë në kavanoza, për t’i mbajtur si kujtesë fëminore. Po sikur të thuash që dhëmbët e bebes mund të shpëtojnë jetën e fëmijës suaj? Ne do t’ju shpjegojmë gjithçka.

Një zbulim: Sipas profesoreshës Sara Rankin, biologe në Imperial College London, dhëmbët e bebeve janë një shpresë e vërtetë në luftën kundër së.mundjeve.

Kjo për shkak se dhëmbët e qumështit përmbajnë qeliza burimore që mund të shumohen dhe të përdoren për të luftuar kundër shumë së.mundjeve.

Sot, këto qeliza mund të përdoren për të trajtuar kancerin, përfshirë leuçeminë, së.mundjet e gjakut dhe madje ka edhe prova klinike që synojnë të vlerësojnë mundësinë e riparimit të indeve të zemrës pas një sulmi në zemër në l duke përdorur këto qeliza.

Ishte Songtao Shi, një dentist në Institutin Kombëtar të Shëndetit të SHBA në Bethesda, Maryland, i cili së pari bëri lidhjen midis qelizave burimore dhe dhëmbëve të bebeve. Në vitin 2000, ai zbuloi se pulpë e dhëmbëve të mençurisë përmban qeliza burimore.

Kur vajza e tij 6-vjeçare dhe miqtë e saj filluan të humbnin dhëmbët e tyre, ai vendosi t’i analizojë ato. Kështu që ai u kërkoi atyre që të vinin dhëmbin në një gotë qumësht gjatë natës.

Pasi theu dhëmbin dhe largoi pulpën, ai gjeti midis 12 dhe 20 qelizave ekzistuese ishin qeliza burimore!Dhëmbët e bebeve pra janë një burim i vërtetë i qelizave burimore, të cilat mund të shfrytëzohen në mënyra të ndryshme në fushën e mjekësisë.

Qelizat burimore të dhëmbëve të bebeve janë më shumë përhapës, edhe nëse ndodh që të kemi pak qeliza burimore, këto përfundimisht shumohen shpejt. Kërkimet dhe studimet shkencore mbi këtë temë janë duke vazhduar.

Shkencëtarët shpresojnë se në të ardhmen, qelizat burimore të nxjerra nga dhëmbët e qumështit mund të përdoren për të trajtuar së.mundje të tilla si Alzheimer, Parkinson, diabeti, artriti dhe prob.lemet e shikimit .

Ato gjithashtu mund të përdoren për të rritur dhëmbë të rinj, duke siguruar një alternative më natyrale për protezat dhe implantet.

Leave a Reply