Truрi juaj e kupton kur fundi ëѕhtë afër, gjithçka fillon nga hunda (VIDEO)


Trupi i njeriut është një sistem shumë kompleks, që është vështirë të kuptohet. Shkencëtarët janë ende duke tentuar të kuptojnë se si dhe pse gjërat funksionojnë ashtu siç funksionojnë. Ne ende nuk e kuptojmë fare mirë se nga vijnë ndjenjat dhe emocionet dhe pse jemi tamam si jemi ne.

Një gjë tjetër që është ende një mister është momenti para se të vdesim. Shumë mjekë kanë raportuar që pacientët bëjnë komente të ngjashme para se të ndërrojnë jetë. Duket se pacientët e dinë që janë duke vdekur edhe para se ta dinë mjekët. Mund të ketë indicie që po përmirësohet gjendja e tyre, por pacientët e ndiejnë që fundi është afër. Njerëzit, të cilët kanë një sens të gjashtë, shpesh u thonë lamtumirë të dashurve të tyre para se të vdesin. Është një gjë e çuditshme që ata ndjejnë kur është koha për të shkuar.

Kjo nuk është shumë e zakonshme, por edhe është e zakonshme të ndjesh të drejtën e dikujt para se të ndodhë. Kjo është pak e frikshme, por në të njëjtën kohë, është mirë, sepse atëherë ju keni një shans t’i thoni lamtumirë të dashurit tuaj.

Disa njerëz mund të argumentojnë se nuk ka gjë të tillë si të dish kohën e vdekjes dhe rastet, ku njerëzit fillojnë të thonë lamtumirë para se të vdesin, janë thjesht një koincidencë. Një studim u krye në Shkollën e Psikologjisë të Universitetit të Kentit, i cili hulumtoi mundësinë që njerëzit të zbulojnë vdekjen e tyre përmes parfumit.

Arnaud Wisman, i cili është kreu i këtij studimi, analizoi trupin gjatë procesit të vdekjes. Doli që kur një person vdes trupi i tyre thuhet dhe lirohen shumë erëra gjatë këtij procesi. Një aromë është putrescinë, e cila është rezultat i procesit të dekompozimit, transmeton arbresh.info.

Njerëzit nuk e njohin me vetëdije erën ose e vënë re, por në mënyrë të nënkuptuar mendja njeh erën dhe e di se fundi është afër. Arnaud Wisman kreu eksperimente të ndryshme duke përdorur erën e putrescinës, amoniakut dhe ujit.

Pjesëmarrësit u ekspozuan erërave të ndryshme dhe më pas u shqyrtuan reagimet e tyre. Por asnjë pjesëmarrës nuk e shoqëroi erën e putrescinës me vdekje ose frikë. Kjo për shkak se mendja jonë e ndërgjegjshme nuk e sheh lidhjen, por mendja nënndërgjegjësuese e bën.

Studimi, i cili u zhvillua në Shkollën e Psikologjisë të Universitetit të Kentit, është pjesë e një pyetjeje shumë më të madhe me të cilën merren shumë shkencëtarë. Ka pasur studime që tregojnë një lidhje midis emocioneve dhe aromës. Për shembull, disa erëra të buta mund të na bëjnë të ndihemi të frikësuar ose të stresuar.Pra, kur dikush është në një spital apo thjesht i sëmurë dhe dëshiron të të shohë, atëherë patjetër që të gjeni kohë për të shkuar dhe për t’i vizituar.

Leave a Reply