Studiuesit ngrenë alarmin: Të hash gjysmë veze në ditë rrit rrееzikun e v.dekјеѕ me 7%


Sipas një studimi të realizuar së fundmi, vezët e ziera, të skuqur apo edhe ato omëletë përbëjnë një kër cënim për shëndetin dhe sa më shumë të hamë, aq më shumë rritet rr eziku.

Studiuesit zbuluan se ngrënia e një gjysmë vezë, ku përfshihet e verdha dhe e bardha, rrit gjasat e vd ekjes me 7%, raporton Daily Mail.

Rre ziku i vde kjes rritet me shtatë për qind për çdo gjysmë veze tjetër që një person konsumon. Pra, nëse një person ha një vezë të plotë në ditë, ka 14% më shumë rre zik sesa dikush që e shmang këtë ushqim.

Studiuesit kinezë që udhëhoqën studimin besojnë se shkak për këtë është niveli i lartë i yndyrës dhe kolesterolit që përmban veza.

Ata paralajmëruan që njerëzit duhet të përdorin vetëm të bardhat e vezëve ose të kalojnë në zëvendësues më të shëndetshëm, të cilat ulin rre zikun e vde kjes.

Zëvendësimi i një sasie ekuivalente të arrave ose bishtajoreve me gjysmën e një veze ul shkallën e vde kjes deri në një të tretën.

Bashkautori i studimit, profesori Yu Zhang, nga Universiteti Zhejiang tha: “Rritja e vd ekshmërisë, e lidhur me konsumin e vezëve, u ndikua kryesisht nga marrja e kolesterolit”.

Lidhja midis vezëve dhe shëndetit është një çështje debati prej vitesh të tëra./Shqip

Leave a Reply