Studimi/ K0VIDI qëndron në rroba deri në 3 ditë. Ja kush janë veshjet me material më të rre zikuar


Shkencëtarët kanë zbuluar se vi ruset e ngjashëm me llojin që shkakton sëmundjen K0VIDI mund të mbijetojnë deri në 3 ditë në rrobat që veshim zakonisht.

Një studim nga Universiteti i de-Montfort në Leicester testoi ko ronavi rusin në disa pëlhura të ndryshme.

Rezultatet treguan se pëlhura prej poliestre paraqet rr ezikun më të madh pasi vi rusi u gjet aty edhe pas 72 orësh, raporton BBC.

Mikrobiologët thanë se kjo tregon se edhe rrobat e mjekëve që punojnë me të prekurit e covid janë të rre zikshme.

Në materiale 100% pambuk vi rusi zgjati për 24 orë ndërsa në pëlhurat ku kishte përzierje pambuku dhe poliesteri, vi rusi mbijetoi vetëm për 6 orë. Studimi shqyrtoi edhe metodën më të besueshme të larjes së rrobave për heqjen e vi rusit nga pëlhurat.

Tek ajo me 100% pambuk vi rusi u eliminua plotësisht vetëm kur u përdor detergjent, dhe temperatura e larjes u rrit mbi 67 gradë. Studimi tregoi se nuk kishte rr ezik të infektimit pasi rrobat laheshin me detergjentë

Leave a Reply