Studimi i ri: Rruga e Qumështit mund të jetë e mbushur plot me jetë aliene


Rruga e Qumështit mund të jetë e mbushur plot me jetë aliene, kanë zbuluar ekspertët në një studim të ri që thekson se uji mund të ketë qenë i pranishëm gjatë formimit të çdo planeti.

Studiuesit nga Instituti GLOBE në Universitetin e Kopenhagës besojnë se uji ishte i nevojshëm për të formuar Tokën dhe llogaritjet e tyre tregojnë se kjo gjë ka ndodhur edhe për Venusin dhe Marsin.

Profesori Anders Johansen dhe ekipi i tij kanë llogaritur se sa shpejt formohen planetët dhe nga çfarë blloqe ndërtimi.

Studimi tregon grimca pluhuri me madhësi milimetër të akullit dhe karbonit, të cilat dihet se rrotullohen rreth të gjithë yjeve të rinj në Rrugën e Qumështit që 4.5 miliardë vjet më parë, u akredituan në formimin e asaj që më vonë do të bëhej Toka.

Profesori Anders Johansen, nga Qendra për Formimin e Yjeve dhe Planetëve që drejtoi studimin e botuar në revistën Science Advances, tha: Të gjitha të dhënat tona sugjerojnë që uji ishte pjesë e blloqeve të Tokës, që nga fillimi. Ekziston një probabilitet i arsyeshëm që uji ka qenë i pranishëm në krijimin e të gjitha planetëve në Rrugën e Qumështit.

Teoria, e quajtur “shtimi i guralecave”, konsiston se planetët formohen nga guralecë që grumbullohen së bashku dhe se planetët më pas rriten gjithnjë e më shumë. Kjo teori u prezantua për herë të parë nga Profesor Johansen dhjetë vjet më parë.

“Planeti ynë u rrit duke kapur masa guralecësh të mbushura me akull dhe karbon. Toka atëherë u rrit shumë më shpejt derisa pas pesë milion vjetësh, u bë kaq e madhe sa e njohim sot. Gjatë rrugës, temperatura në sipërfaqe u rrit ndjeshëm, duke bërë që akulli në guralecë të avullojë dhe vetëm 0,1 përqind e planetit të përbëhet nga uji, edhe pse 70 përqind e Sipërfaqja e Tokës është e mbuluar nga uji.

Do të thotë se mund të ketë mijëra planetë që mund të strehojnë jetën. Të gjithë planetët në Rrugën e Qumështit mund të formohen nga të njëjtat blloqe ndërtimi që do të thotë se edhe planetët e tjerë kanë të njëjtën sasi uji dhe karboni si Toka”, thotë profesor Johansen. Profesor Martin Bizzarro, bashkautor i studimit, thotë: “Të gjithë planetët mund të kenë të njëjtën sasi uji, dhe kjo na bën të mendojmë se planetët mund të kenë jo vetëm të njëjtën sasi uji dhe oqeanesh, por edhe të njëjtën sasi të kontinenteve./Klan

Leave a Reply