Studimi i fundit lë pa fjalë përsa i përket fishkëllimit të veshëve : Ja se cfarë fshihet pas kësaj


Dëgjimi i një fishkëllimi të vazhdueshëm në vesh, tringëllimë në vesh, nuk është vetëm i bezd isshëm, por edhe një pen gesë për pjesën tjetër normale të trurit tonë. Studiuesit zbuluan origjinën e këtij çrregullimi.

Bilbilat që disa prej nesh vazhdimisht dëgjojnë në vesh, e cila quhet tringëllimë kro nike, fillon nga një zonë specifike e trurit dhe i pen gon ata që vuajnë prej saj të pushojnë siç duhet.

Hulumtuesit në Universitetin e Illinois, të cilët analizuan trurin e disa pacientëve me imazhe rezonancë funksionale, ishin në gjendje të kuptonin origjinën e tringëllimës në veshë. Ja se çfarë zbuluan dhe pse tringëllimi kro nik mund të dëmtojë shëndetin e atyre që vuajnë prej tij.

Ata zbuluan se tringëllima fillon nga një rajon i quajtur precuneus.

Ai ndodhet në lobulin parietal superior dhe është i përfshirë në kujtesën episodike dhe në disa aspekte nga vetëdija.

Por është gjithashtu e rëndësishme për shkak se ajo është e lidhur me dy rrjetet trurit. Studiuesit zbuluan se tringëllima kro nike ka më shumë të bëjë me rrjetet e menaxhimit të vëmendjes.

Kjo do të thotë se njerëzit që vazhdimisht ndjejnë këtë bilbil, edhe kur ata shkojnë për të fjetur, në fakt nuk arrijnë vërtetë të relaksohen, sepse truri mbetet në një gjendje të vëmendjes më të madhe dhe i duket se dëgjon bilbilin. Ajo që u zbulua do të shpjegonte pse shumë pacientë raportojnë raste të shumta të lodhjes kro nike dhe vështirësive të përqëndrimit.

Zbulimi ndoshta do të lejojë në të ardhmen të gjejë trajtime të dobishme dhe të mposhtë ose menaxhojë tringëllimën në veshë

Leave a Reply