Studimi i fundit : Рini më shumë 2 kafe në ditë ? Ja ndikimi që ka në organizëm i cili nuk do t’iu рëlqej aspak


Hulumtuesit kanë studiuar për shumë kohë për të përcaktuar nëse ekziston një lidhje midis konsumit të kafesë dhe kan. ce rit, por kanë pasur probleme në nxjerrjen e rezultateve.

Një studim i ri, i paraqitur nga Shoqata Amerikane për Kërkimin e Kan. ce rit (AACR), sheh konsumin e kafesë dhe çajit tek duhanpirësit dhe jo duhanpirësit dhe ka gjetur se një lidhje mund të ekzistojë midis pijeve dhe rrez. ikut të kan. ce rit të mushkërive.

Studimi është ende në vazhdim dhe rezultatet ende nuk janë finalizuar, por bazuar në gjetjet paraprake, hulumtuesit besojnë se mund të ketë një rre. zik në rritje të kan. ce rit të mushkërive tek njerëzit që pijnë së paku dy filxhane me kafe çdo ditë.

Hulumtuesit kryen një meta-analizë në mbi 1.2 milionë njerëz, duke përdorur të dhëna nga studimet e mëparshme mbi popullsinë e SHBA-së dhe Azisë.

Ata vlerësuan informacionin e pjesëmarrësve duke përfshirë pirjen e kafesë dhe çajit, demografinë dhe faktorët e jetesës si pirja e duhanit në secilën prej 17 studimeve.

“Këta grupe njerëzish kanë modele të ndryshme të konsumit dhe përbërjes gjenetike. Një studim i tillë do të ishte më informues sesa një studim i vetëm i popullsisë”, tha për Insider, Dr. Xiao Ou Shu, autori kryesor i studimit.

Për të kuptuar më mirë nëse pirja e duhanit ka ndikuar tek rezultatet, studiuesit kanë parë njerëzit që kurrë nuk kanë pirë duhan dhe aktualisht pinë duhan. Deri më tani, studiuesit kanë gjetur se njerëzit që raportuan se pinë dy ose më shumë gota kafe ose çaj në ditë kishin një rrez. ik në rritje ndaj kan. ce rit të mushkërive.

Kjo ishte e vërtetë për të dy duhanpirësit dhe jo-duhanpirësit, duke sugjeruar se pijet mund të ishin faktori i rrez. ikut të kan. ce rit. Temperatura e kafesë është studiuar gjithashtu si një faktor rrez. iku i mundshëm i kan. ce rit.

Në dy studimet, studiuesit zbuluan se njerëzit që pinin pije të nxehtë kishin rreziqe pak më të larta të zhvillimit të kan. ce rit të ezofagut ose të fytit.

Megjithatë, meqenëse hulumtimi ekzistues mbi kafenë dhe kan. ce rin është kryesisht jobindës, ju mos e lini mënjanë filxhanin tuaj të kafesë në mëngjes sepse kjo nuk është një mënyrë e pagabueshme për të ulur rrez. ikun e kan. ce rit.

Leave a Reply