Studim: Gratë në të 40-at dhe 50-tat, vuajnë nga рrobleme afatgjata раѕ ѕhërimit nga K0VIDI


Gratë në të 40-at dhe 50-tat e tyre shfaqen më të rrezi kuara nga problemet afatgjata pas daljes nga spitali pas Κ0VID, me shumë muaj që vuajnë me simptoma të vazhdueshme të tilla si lodhje, marrje fryme dhe probleme në tru, kjo sipas dy studimeve në Mbretërinë e Bashkuar. Një studim zbuloi se pesë muaj pas largimit nga spitali, pacientët e infektuar me K0VID të cilët ishin të moshës së mesme, femra dhe kishin probleme të tjera shëndetësore si diabeti, sëmundja e mushkërive ose zemrës, kishin më shumë gjasa të raportonin simptoma të gjata K0VIDI.

Një studim i dytë i udhëhequr nga Consorciumi Ndërkombëtar i Rëndëve të Rënda të Mprehtë dhe Inf eksioneve (ISARIC) zbuloi se gratë nën moshën 50 vjeç kishin shanse më të larta për pasoja më të rënda shëndetësore afatgjata sesa burrat dhe sesa pjesëmarrësit e studimit më të vjetër, edhe nëse nuk kishin sëmundje themelore shëndetësore. Studimi ISARIC, në të cilin morën pjesë 327 pacientë, zbuloi se gratë nën 50 vjeç kishin dy herë më shumë gjasa të raportonin lodhje, shtatë herë më shumë të ngjarë të kishin porbleme me frymëmarrjen dhe gjithashtu kishin probleme në lidhje me kujtesën, lëvizshmërinë dhe komunikimin.

Studimi PHOSP analizoi 1,077 pacientë meshkuj dhe femra që u larguan nga spitalet në Britani midis marsit dhe nëntorit 2020 pasi kishin K0VID. Një shumicë e pacientëve raportuan simptoma të shumëfishta të vazhdueshme pas 5 muajsh, me simptoma të zakonshme të dhimbjes së muskujve dhe kyçeve, lodhje, dobësi, marrje fryme dhe mjegullën e trurit.

Burimi:reuters Përktheu dhe përshtati:JOQ ALBANIA

Leave a Reply