Pse dëgjojmë një zhurmë në veshët tuaj dhe çfarë mund të jetë duke e shkaktuar atë


Gumëzhitja, fërshëllima ose zhurma e çuditshme në veshët tanë njihet si tringëllimë në veshët. Është një perceptim fantazmë i një tingulli kur nuk ka një burim për të. Për shkak se çdo person është i ndryshëm, ai gjithashtu mund të shfaqet si një ulërimë ose një goditje e shpejtë, dhe ka disa faktorë që mund ta shkaktojnë atë. Simptoma e ziles në përgjithësi është e përkohshme dhe mund të jetë delikate ose, në disa raste, aq intensive sa që e bën të vështirë zhvillimin e një bisede.

Sidoqoftë, nëse zilja zgjat shumë ose është kronike e përsëritur, kjo mund të ndërhyjë në jetën e përditshme të atyre që e përjetojnë atë.

Cili është shkaku i këtij tingulli gumëzhitës të pazakontë

Tinitusi ndodh për shkak të dëmtimit të qelizave të vogla të flokëve të vendosura në veshin tonë të brendshëm. Këto qeliza formojnë vile të vogla afër kokleas që lëvizin sipas valëve të zërit që arrijnë në veshët tanë. Nervi dëgjimor më pas i percepton dhe i interpreton këto valë si tinguj. Por kur vilet lëndohen, ato dërgojnë një mesazh të pasaktë dhe sinjali i gabuar dërgohet në trurin tonë, gjë që na bën të dëgjojmë një stimul që nuk është vërtet i pranishëm.

Faktorët që mund të provokojnë këta tinguj kumbues

Këto dëmtime të vogla në veshin e brendshëm mund të gjenerohen nga disa shkaqe, duke përfshirë:

Ekspozimi ndaj zhurmës së lartë për një kohë të gjatë, të tilla si një koncert ose konstruksion, ose dëgjimi përmes altoparlantëve ose kufjeve në një vëllim shumë të lartë mund ta shkaktojë atë. Në rastin e parë, është e lehtë të shërohesh dhe të kthehesh në normalitet. Por në rastin e dytë, sepse është i zakonshëm, dëmi i shkaktuar nga vëllimi i tepërt që arrin në vesh mund të bëhet i përhershëm.

Dylli i veshit gjithashtu mund të jetë shkaku i tringëllimë në veshët. Një pengesë në kanalin e veshit për shkak të akumulimit të dyllit të veshit mund ta bëjë atë të fryhet dhe madje të irritojë daullen e veshit, duke gjeneruar këtë tingull imagjinar të bezdisshëm. Kjo gjithashtu mund të lindë nga një infeksion i veshit.

Ndërsa plakemi, gradualisht mund të humbasim sensin e dëgjimit, i cili në planin afatgjatë, mund të sjellë një ndjesi të vazhdueshme gumëzhitjeje ose klikimi tek njerëzit mbi 60 vjeç.

Një shkak tjetër janë ndryshimet në presionin e gja kut.

Lëndimet e kokës dhe qafës, dhe madje edhe stresi i tepruar në këto zona, mund të çojnë në tringëllimë në veshët sepse ato janë të lidhura me dëgjimin tonë. Kur ky është burimi i ziles, zakonisht ndodh vetëm në një vesh.

Nga ana tjetër, gjendja mund të tregojë një forcim të kockave të veshit të mesit (otoskleroza), e cila është një nga simptomat kryesore të tij.

Kur artikulacioni temporomandibular (vendi ku nofulla takon kafkën) pëson ndonjë ndryshim ose dëmtim, ai mund të shkaktojë tringëllimë në veshët për shkak të afërsisë së tij me veshin.

Kjo ndjesi, në raste më ekstreme, mund të jetë një shenjë e sëmundjeve, siç është sindroma e “Ménière”, një gjendje në veshin e brendshëm ose “schëannoma vestibulare”, e cila prodhohet nga një tumor beninj i vendosur në kafkë.

Përdorimi i ilaçeve, të tilla si ilaqet kundër depresionit, antibiotikët dhe pilulat e ujit gjithashtu mund të shkaktojnë këtë simptomë.

Si të parandaloni tringëllimë në veshët

Nëse kjo ndjesi zgjat shumë gjatë dhe perceptohet me intensitet të lartë, mund të ndikojë në jetën tonë të përditshme dhe të shkaktojë lodhje, mungesë përqendrimi, nervozizëm dhe probleme me gjumin ose kujtesën.

Për këtë arsye, është më mirë të shmangni tinguj jashtëzakonisht të zhurmshëm, të mos dëgjoni kufje me vëllim të plotë dhe nëse shkojmë në një ngjarje ose zonë të zhurmshme, është një ide e mirë të përdorni kunjat e veshëve për të mbrojtur veshët tanë. Është gjithashtu thelbësore që të kujdesemi për shëndetin tonë kardiovaskular me një dietë dhe ushtrime të shëndetshme pasi nuk ka ndonjë trajtim specifik për këtë gjendje.

A ju kujtohet se keni provuar ndonjëherë këtë tingull fantazëm të çuditshëm? Çfarë besoni se e shkaktoi atë në radhë të parë?Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Leave a Reply