“Preket mosha mbi 50 vjec” : Ylli Merja tregon sekretin e madh, ja se cila është bima që bën mrekulli tek…


Gjëndra e tiroides ka një rol të rëndësishëm në organizmin e njeriut pasi është përgjegjëse në prodhimin e dy hor. moneve: tiroksina dhe trijodotiroksina.

Por jo në pak raste, sasia e jodit nuk qëndron brenda parametrave normalë, e kjo sjell probleme të shumta në shëndetin e njeriut. Në një intervistë për “Gazeta Shqiptare”, mjeku popullor Ylli Merja tregon se femrat janë 4 herë më të predispozuara sesa meshkujt për t’u prekur nga sëm. undjet që lidhen me gjëndrën tiroide.

Më tej mjeku shpjegon të gjitha si.m.pto.mat që nuk duhen neglizhuar nga të sëm.urët e, gjithashtu, tregon recetat më të mira të mjekësisë alternative për kurimin e rikthimin në gjendjen normale të tiroides.

Cili është funksioni i gjëndrës tiroide në organizmin e njeriut?

Gjëndra e tiroides ndodhet në pjesën e përparme të gushës, poshtë laringut, dhe në përgjithësi pesha varion nga 15-22 gram.

Roli i saj në organizëm është tejet i rëndësishëm e kjo nis që në fillimin e emb. rionit; pra, nëse tiroidja është në normë edhe truri në fe. tus zhvillohet normalisht, e po ashtu edhe dhëmbët, flokët, organet. Kjo gjëndër kaq e vogël ka si aktivitet primar prodhimin e dy hor. moneve që janë tiroksina dhe trijodotiroksina.

Tiroksina ka si funksion që gjatë prodhimit nga tiroidja një pjesë të shkojë të akumulohet në mëlçi dhe pjesa tjetër të komandojë hipofizën në mënyrë që kur bie niveli i TSH-ashit në gjak, të nxitet prodhimi i tij.

Ndërsa trijodotiroksina komandon aktivitetin fiziologjik të organizmit, pra është një jod, i cili merr pjesë në prodhimin e enzimave dhe i stimulon ato për punë, kur është në parametra normalë.

Çfarë ndodh kur jodi nuk është brenda parametrave normalë?

Ka raste kur ky jod nuk është brenda normave normale e si pasojë fillon të “çalojë” organizmi. Po përmend dy sëm.un.dje patologjike të para që tregojnë se gjëndra tiroide nuk funksionon normalisht.

Mungesa e hor. monit të tiroides është një nga shenjat e para, e cila njihet si hipotiroidizëm dhe shoqërohet me këputje trupore, dëshirë për të fjetur, tharje e lëkurës, rënie flokësh (nëse shihet në analizë, rrënja e qimes rezulton e rrudhosur, e këputur).

Gjithashtu, hipotiroidizmi shoqërohet edhe me uljen e pulsit të zemrës dhe shenja nervozizmi që shfaqet pa shkak, shpesh, por që zgjat pak kohë. Në rastet kur individi ka këto shenja klinike, zgjidhja më e mirë është që të bëjë një vizitë te mjeku, të realizojë një eko të tiroideve si dhe kryhet një analizë për të parë nivelin e jodit në gj.ak.

Cilat janë kategoritë më të predispozuara nga sëm. undja?

Tiroidja përpunon jodin që e merr organizmi nëpërmjet ujit apo produkteve të ndryshme ushqimore. Në të dyja format e marrjes së jodit, bëhet ky përpunim dhe enzimat fillojnë të stimulohen.

Moshat më të prekura nga çrregullimet e gjëndrës tiroide janë ato mbi 50-të vjeç ndërsa vlen të theksohet se femrat janë 4 herë më të rris kuara sesa meshkujt.

Kjo pasi ajo fillon që të futet në periudhën e menop auzës dhe ka një rënie të përgjithshme të gjëndrave endokrine të saj siç është edhe gjendja e tiroides. Ndërsa në rastin e hipertiroidizmit kur këto tiroide janë më shumë të stimuluara do të dallohen të kundërtat e shenjave të para si: individi flet shpejt, është shumë aktiv, i papërmbajtur.

Edhe në këto raste pacienti duhet të kryejë patjetër ekzaminimin e tiroideve. Në të vërtetë njerëzit nuk e mendojnë që ky çrregullim kaq i vogël, në miniaturë i tiroides sjell këto pasoja kaq të mëdha. Të sëm. urët mund të kryejnë lloj-lloj analizash të tjera, por shkaku i vërtetë qëndron diku tjetër.

Si bëhet kurimi me bimë medicinale i gjëndrës tiroide?

Në varësi nga stadi i sëm. undjes, përdorim bimë efikase, stimuluese për të rikthyer funksionimin normal të saj. Nëse do iu referohemi zonave malore (është tipike mungesa e jodit në organizëm) atëherë do të rikujtojmë arrën.

Kjo e fundit ka jod, sidomos kur është në fazat e para të rritjes, përqindja e jodit shkon deri në 60% të frutës dhe 30% e vitaminës C. Me zmadhimin e frutës, bie përqindja e jodit e rritet përqindja e vitaminës C.

Nëse vjelim pak nga kokrrat e arrës, i shpojmë dhe i konservojmë në mjaltë, pasi t’i konsumojmë do të vëmë re efektet e mrekullueshme në rregullimin e funksionit të gjëndrës tiroide.

Mund të përdoret një gjysmë kokërr në javë, pasi e keni lënë 30 ditë në mjaltë, e kjo është më se e mjaftueshme për t’i siguruar organizmit sasinë e jodit të munguar. Ndërkohë edhe petat e arrës janë të pasura me jod e tanine, dhe ndikojnë edhe në sistemin nervor por edhe ndihmon në absorbimin e jodit nga trupi.

A ka ndonjë kurë shoqëruese që ndihmon në trajtimin më të shpejtë të sëm. undjes?

Nëse konsumojmë 2 lugë çaj në ditë vaj kokosi, atëherë do të rregullohet mirëfunskionimi i tiroides, por do të frenojë rënien e flokëve.

Edhe likopsi është i mrekullueshëm për të gjithë ata persona që kanë tepri të jodit në gja. k pasi është e vetmja bimë që garanton largimin e jodit të tepërt nga organizmi, qetësimin e sistemit nervor si dhe balancon nga.cmimin e gjëndrave për prodhimin e hor. moneve të tiroides.

Ndërkohë gje mbi i gomarit rregullon e përmirëson funksionin e mëlçisë, çka ndikon në qetësimin e gjëndrave me se krecion të brendshëm. Por edhe çaji i gjelbër e bajamet e eg ra kanë efekte të shpejta në përmirësimin e gjendjes shëndetësore të personave që vuajnë nga tiroidja.

Leave a Reply