Po ju a e keni ditur? Ja cila është arsyeja pse hamë tortë dhe u fryjmë qirinjve për ditëlindje


Një nga traditat që është përhapur në të gjithë botën është torta e ditëlindjes me qirinj të ndezur. Kjo ngjarje që ndodh një herë në vit ka origjinë të panjohur, por ka disa teori që mund të shpjegojnë pse vendosim qirinj mbi tortë dhe cili është kuptimi i fryrjes së tyre.

Në Egjiptin e lashtë, festat e ditëlindjes ishin ekskluzive për mbretërit. Ky zakon u transferua te grekët, të cilët festonin ditëlindjet e perëndive të tyre. Festa më e njohur ishte ajo e perëndeshës Artemis, ku çdo ditë të gjashtë të muajit, një tortë e zbukuruar me qirinj të ndezur ishte pjekur për ta adhuruar atë. Më vonë, rituali u bë gjithashtu pjesë e festimeve të ditëlindjes së heronjve, fisnikëve dhe dhe aristokratëve grekë.

Ka histori që thonë se tradita filloi në Gjermani gjatë shekullit të 18-të, për të festuar ditëlindjet e fëmijëve si një mënyrë për të mbrojtur shpirtrat e fëmijëve. Disa të tjerë pohojnë se fryrja e qirinjve vjen nga një kult që lidhet me perëndeshën Artemis, në Greqinë e lashtë, për të përkujtuar lindjen e saj.

Mënyra e festimit të një ditëlindje ka ndryshuar sipas kulturave dhe kohërave. Sidoqoftë, të gjithë kanë një format të ngjashëm, që është vendosja e një ose disa qirinjve mbi një tortë ose një mezeje të lehtë. Numri i qirinjve përfaqëson numrin e viteve të jetuara nga personi që nderohet, i cili duhet t’i fryjë ato për të përmbushur një dëshirë ose për t’i dhënë fund festimit.

Në të kaluarën, ëmbëlsira gatuheshin për ditëlindjet e disa kategorive të njerëzve.

Përdorimi i ëmbëlsirave të ditëlindjes ishte i zakonshëm në Romën e Lashtë, por ato u paraqitën në formën e një torte të sheshtë, rrethore. Vetëm në shekullin e 15-të, në Gjermani, furrat e bukës filluan të prodhonin ëmbëlsira me një shtresë për të festuar ditëlindjet e klientëve.

Gjatë shekullit të 17-të, ëmbëlsira me shumë shtresa dhe krem u shfaqën për njerëzit nga klasat e larta. Pas revolucionit industrial, prodhimi i tij u përhap në të gjitha klasat shoqërore. Dhe në mesin e shekullit të 19-të, ajo u bë pjesë e festimeve të ditëlindjes në disa vende evropiane.

Rituali i djegies së qirinjve mund të shoqërohet me rite të caktuara antike, të cilat përdornin zjarr për të larguar shpirtrat e këqij. Mendohej se këta shpirtra i vizitonin njerëzit gjatë ditëlindjeve të tyre, kështu që atyre u duhej t’i argëtonin me gëzim dhe të bënin zhurmë për t’i mbrojtur nga të gjithë shpirtrat e këqij.

Gjermanët miratuan duke fryrë qirinj në ditëlindjet e fëmijëve për të mbrojtur shpirtrat e tyre.

Në Gjermaninë e shekullit të 18-të, zakoni i fryrjes së qirinjve për të festuar ditëlindjet e fëmijëve u bë i përhapur. Sa herë që një fëmijë bëhej një vjeç më i madh, ai ose ajo merrej në një hapësirë ​​të ngjashme me auditorin në mënyrë që të rriturit t’i mbronin ata nga shpirtrat e këqij.

Ekziston edhe një libër nga 1753, i cili përshkruan se qirinjtë ishin vendosur, ndezur, në skajet e një torte, duke rrethuar një qiri të vetëm të futur në qendër.

Leave a Reply