Personat që e kanë kaluar K0VIDIN janë më të shpërqendruar dhe harrojnë gjërat


I shpërqendruar, i ngadalësuar dhe harron gjërat. Zhytur në një lloj mjegulle mendore edhe muaj pas sëmundjes. Këto janë disa nga trashëgimitë e koronavirusit që në disa raste mund të zgjasin përtej testit negativ dhe shërimit. Një studim i botuar në revistën Brain Sciences dhe i koordinuar nga Universiteti Shtetëror vlerësoi, pesë muaj pas infektimit, funksionet njohëse të pacientëve të cilët ishin shtruar në spitalet e K0VID midis shkurtit dhe prillit të vitit të kaluar.

“Që në maj, kur filluam të kontrollonim pacientët e parë që ishin shëruar nga Co vid, kishte nga ata që na thanë” doktor jam mirë fizikisht, madje nuk kollitem më, por i harroj gjërat. Nuk mund të përqendrohem, shpesh nuk kam as fuqi të telefonoj “. Flet Alberto Priori, drejtori i klinikës neurologjike të kampusit universitar në San Paolo. Është ai që shpjegon se si lindi kërkimi i koordinuar nga Roberta Ferrucci, i cili pa bashkëpunimin e qendrës Aldo Ravelli të departamentit të Shkencave Shëndetësore të Statale, Asst Santi Paolo e Carlo dhe Institutit Auxologjik të Milanos.

Studiuesit, disa muaj më vonë, iu nënshtruan një seri testesh njohëse për 38 persona midis 22 dhe 74 vjeç të cilët nuk kishin probleme me kujtesën ose vëmendjen para se të sëmureshin dhe të përfundonin në spital për shkak të infeksionit të frymëmarrjes. Rezultati? 60% e atyre që u rikuperuan pesë muaj pas daljes nga spitali ende kishin ngadalësim mendor dhe shurdhim, 20% “vështirësi objektive të kujtesës”. Çrregullime që nuk shoqërohen me depresion, theksojnë studiuesit, por lidhen me ashpërsinë e dështimit relativ të frymëmarrjes gjatë fazës akute të sëmundjes. Një fenomen që ka goditur të moshuarit, ashtu edhe të rinjtë.

Leave a Reply