Mos harxhoni lekë për ilaçe, ja si ta përdoni këtë bimë për të kuruar çdo sëmundje,Gjendet kudo në Shqipëri


Lule Qumështorja gjendjet kudo në Shqipëri, si në zonat malore ashtu edhe bregdetare.

Gjithë të Mirat e LuleRradhiqes • agroweb.org
Prania e saj në natyrën shqiptare është një vlerë e shtuar jo vetëm për hijeshinë e shtuar në pejsazhe por mbi të gjitha për vlerat kurative që ajo ka për shëndetin.

Lule Qumështorja është një bimë që i ka dhënë jetë shumë specieve të ndryshme në botën e bimëve. Ajo është e pasur në vlera, për vetë faktin se pothuajse të gjitha pjesët e bimës kanë vlera të larta mjekësore.

Në momentin që prisni një gjethe ose një kërcell të saj, do të vini re një lëng qumështor që m pikset menjëherë. Ky lëng është to ksik nëse bie në kontakt me lëkurën.

Rrjedhimisht, ndërkohë që disa pjesë të Lule Qumështores mund të përdoren në mjekësinë popullore, bima vetë mund të jetë tok sike. Këshillohet që në përpunimin ose këputjen e saj të përdoren doreza. Farat e Lule Qumështores nuk shiten në treg dhe kanë një jetëgjatësi të kufizuar.

Të dhëna interesante për vlerat ushqimore dhe mjekësore. Lule Qumështorja përdoret gjërësisht për të pastruar rrugët e frymëmarrjes dhe për të trajtuar as tmën.

Ajo ka një efekt zgjerues dhe çlirues për rrugët e frymëmarrjes që e bën ideale për shumë simptoma që prekin ato. Rrënja e bimës ka efekt kundër të vjellave. Siç e përmendëm edhe më lart, ndonëse gjethet, rrënjët dhe lulet kanë vlera mjekësore, qumështi që ato nxjerrin është helmues dhe mund të dëmtojë lëkurën dhe sipërfaqe të tjera të trupit.

Vlerat shëndetsore dhe Përdorimet Terapeutike. Lule Qumështorja përdoret gjërësisht për të trajtuar bronshitin dhe problemet që kanë të bëjnë me astmën.

Kjo lule ofron shërim dhe çlirim nga simptoma të shkaktuara nga i ftohti dhe gripi. Përdorime të tjera të Lule Qumështores i gjeni si më poshtë. • Gjethet e Lule Qumështores vijnë në ndihmë kundër irritimeve të lëkurës. Qumështi mund të jetë toksik por eshtë efikas për heqjen e lythave.

• Ekstrakti i luleve të copëtuara të Qumështores mund të shërojnë infeksionet e syrit dhe inflamacionet e tij. • Bima besohet të ofrojë shërim nga ethet tropikale sepse lehtëson prodhimin e trombociteve.

• Lule Qumështorja mund të përdoret edhe për të trajtuar pi ckimin e gjarpërit. • Lule Qumështorja njihet të ketë vlera kundër krimbave dhe parazitëve të tjerë që prekin organizmin.

• Lule Qumështorja stimulon prodhimin e qumështit tek nënat lehonë. • Rrënja e Lule Qumështores mund të transformohet në një pastë për të shëruar dhimbjet e stomakut. Megjithatë, ajo duhet konsumuar vetëm në doza të rekomanduara sepse mund të shkaktojë të vjella.

• Lule Qumështorja mendohet të ketë vlera antivirale dhe është përdorur në trajtimet e disenterisë dhe zbutjen e simptomave të diaresë

Leave a Reply