Më ѕhumë se 40 të νdekυr, çfarë ѕimboli ka feѕtívali që ѕhkaktoi dhjetëra víktíma në Izrael?

Nga shpër thimi i një paniku masiv gjatë festimeve të festës fetare “Lag-BaOmer” në Meron, Izrael, hu mbën jetën dhjetëra vetë. Forcat e shpëtimit kanë raportuar për 44 vi ktima, më shumë se 100 persona u pla gosën, shumë prej tyre janë me rre zik jete.

Organizata humanitare, David Adom, (MDA) bëri fjalë për një “katastrofë të pashembullt”. Një zëdhënës i shërbimit të shpejtë të shpë timit, Zaka tha: “Jam më shumë se 20 vjet në shërbimin e shpëtimit, këtë nuk e kam parë kurrë.”

Presidenti izraelit, Reuven Rivlin, u shpreh, se ai i ndjek raportimet nga Meron dhe lutet për shë rimin e të pla gosurve. Edhe kryeministri i vendit, Benjamin Netanjahu, u shpreh i tr ond itur.

Në videot në mediat sociale shihet si njerëzit para katastrofës festojnë shumë afër njëri-tjetrit, kërcejnë e këndojnë. Sipas policisë, paniku shpërtheu, pasi disa njerëz rrë shqitën nga një mbaj tëse me anë metalike. Njerëzit që festonin ranë e shtypën njëri-tjetrin.

Dëshmitarët akuzuan policinë, se i kishte lënë njerëzit brenda në zonën e rrethuar, megjithëse ajo ishte e tejmbushur. Pas panikut, u tha se ata nuk i hapën shpejt të gjitha daljet nga zona e festimit. Më shumë se 5000 trupa ishin prezent për të siguruar festimet.

Po çfarë është ky festival?

Lag BaOmer është një festë që kujton krye ngritjen hebreje kundër pushtuesve romakë në vitet 132-135.

Festivali Lag B’Omer shënon përvjetorin e vd ek jes së një rabini me ndi kim që vd iq rreth 19 shekuj më parë.

Rabini Shimon Bar Yochai ishte një i mençur dhe dijetar i shekullit II, të cilin shumë njerëz e konsiderojnë se është autori i Zohar, veprës që shërben si tekst themelor në misticizmin hebre.

Çdo vit, hebrenjtë ortodoksë udhëtojnë në një numër të madh në qytetin Meron dhe festojnë duke ndezur zjarre dhe duke kënduar e vallëzuar në malin Meron, ku besohet të jetë va rro sur rabini, deri në orët e para të mëngjesit.

Prindërit sjellin djemtë, të cilët kanë arritur moshën 3-vjeçare në va rrin e Shimon Bar Yochai, për prerjen e tyre të parë.

Festivali u shkurtua kryesisht vitin e kaluar, për shkak të kuf izimeve të korona vi ru sit. Pavarësisht thirrjeve nga Ministria izraelite e Shëndetësisë që këshillojnë njerëzit të mos vijnë, turma të mëdha ende u dyn dën në Meron.

Leave a Reply