Lajme të mira nga Gjermania, të vakѕinuarit ndaj K0VIDI-t së shpejti rifitojnë “lirinë”


Mall për një jetë normale – kudo e ndesh këtë në kohën e pandemisë. Një nga mënyrat për të arritur atë është va ksinimi. Ministri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn u premton lirime atyre që janë plotësisht të va ksinuar.

Sipas planeve të ministrit gjerman të Shëndetësisë, Jens Spahn (CDU) kush është i va ksinuar ndaj co rona virusit, së shpejti do të ketë më shumë liri.

“Kush është plotësisht i vaksinuar, mund të trajtohet në të ardhmen, si dikush që është testuar negativisht”, u shpreh Spahn në fundjavë për gazetën gjermane të së dielës, “Bild am Sonntag”.

Në sfond qëndron një analizë e Institutit Shkencor Robert Koch, RKI, sipas së cilës “detyrimi për karantinim dhe testim për ata që janë plotësisht të va ksinuar do të duhet të hiqet së shpejti”, shkruan kjo gazetë.

Pa test tjetër tek parukieri apo në dyqane

Kur të ketë rënë vala e tretë e pandemisë dhe të fillojnë hapje të tjera bazuar në testet e shpejtë, do të mund të zbatohet ky vendim.

“Kush është i va ksinuar, mund të hyjë pa test të shpejtë në dyqan apo në parukeri”, tha Spahn.

Përveç kësaj, në bazë të vlerësimit të RKI nuk do të ketë më karantinë për ata që janë plotësisht të vaks inuar.

Bazë për këto plane janë vlerësimet e studimeve shkencore aktuale nga RKI.

Gazeta “Bild am Sonntag” i referohet një raporti të dërguar në Ministrisë e Shëndetësisë, të cilin thuhet, se “sipas dijeve aktuale, rre ziku i një transmentimi të vi rusit përmes personave që janë va ksinuar plotësisht më së voni nga dita e 15-të e dhënies së dozës së dytë të vaksinës është më i ulët se sa prova e një testi negativ të shpejtë tek personat e infektuar pa simptoma”.

Analiza është dërguar tek landet

Ky raport është dërguar të shtunën tek landet.

Konferenca e Kryeministrave të Landeve i ishte drejtuar me një lutje RKI për të analizuar, kur dhe nëse “mund të jetë e panevojshme” përfshirja e të vak sinuarve në konceptet testuese.

Ministri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn kërkon të zbatojë shpejt lirimin e të va ksinuarve nga detyrimi i testimit dhe karantimit.

“Ne do t’i zbatojmë pa vonesë në praktikë këto të dhëna në bisedime me landet”, tha Spahn. /DW

Leave a Reply