Kur zhurmat gjatë natës, si kërсitjet, janë të vërteta dhe kur jo


Jeni duke fjetur dhe papritmas zgjoheni nga një zhurmë e pazakontë që vjen nga brenda shtëpisë. Mendja menjëherë kalon në skenarin më të keq, duke supozuar se dikush ka hyrë në shtëpi ose po përpiqet të hyjë. Para se të hyni në modalitetin e panikut, duhet të përpiqeni të gjeni një shpjegim logjik për këto zhurma – dhe na besoni, ka goxha.

Temperatura në shtëpi ndryshon shumë gjatë natës në krahasim me pjesën tjetër të ditës. Nivelet e lagështisë ndryshojnë dhe druri, metali dhe materialet e tjera reagojnë ndaj këtij ndryshimi duke u zgjeruar. Për shembull, nëse një sipërfaqe prej druri mbahet e ngrohtë gjatë ditës, por ftohet natën, është e natyrshme që ajo të preket. Kjo është arsyeja pse mund të bëjë zhurma të pazakonta që janë të mjaftueshme për t’ju fri kësuar.

Arsye të tjera pse mund të dëgjoni zhurma:

– duhen kontrolluar tubat e lavamanëve dhe instalimet e tjera
– nëse keni lëvizur në një shtëpi të re, pasi shtëpitë e pabanuara janë më të ndjeshme ndaj lagështisë
– mund të ketë minj nëpër mure

Kur zhurmat gjatë natës, si kërc itjet, janë të

Nga ana tjetër, zhurmat mund të mos ekzistojnë dhe janë thjesht imagjinata juaj. Sipas psikologëve, truri mbushet me frikë dhe ankth pasi shikon një film horror. Të gjithë trupat janë të stimuluar dhe presin një kërcënim të padukshëm për të sulmuar. Fokusi ynë mendor mprehet, adrenalina rritet, dhe zemrat fillojnë të rrahin shpejt.

Ekspertët e psikologjisë këshillojnë që sa herë që përjetoni frikë pasi keni parë një film të frikshëm, duhet të bëni sa vijon: Afrohuni më afër frikës dhe pyesni veten se sa i mundshëm është ai skenar hipotetik. Për shembull, nëse keni frikë se një vra sës do të hyjë në shtëpi, pyesni veten nëse kjo është diçka që është me të vërtetë e mundur apo jo.

Leave a Reply