Konsumoni shpesh çamçakëz? Paralajmërimi: Mund t’ju ndryshojë tiparet e fytyrës dhe florën e zorrëve


Çamçakëzi ka ekzistuar që rreth 10,000 vite më parë. Sot, na ndihmon të kujdesemi për dhëmbët dhe madje të humbasim peshë! Sidoqoftë, përpiquni të mos hani një paketë të tërë me çamçakëzi sepse ka efekte negative.

Përtypja e tepërt mund të zmadhojë muskujt e nofullës.

Specialistët paralajmërojnë se nëse përtypni çamçakëz shumë, ky zakon mund të ndryshojë në mënyrë të paparashikueshme tiparet tuaja të fytyrës. Për shembull, dikush mund të përfundojë me një nofull katrore! Përveç kësaj, përtypja mund t’i mbingarkojë muskujt e përtypjes dhe të shkaktojë dhimbje koke, veçanërisht tek adoleshentët.

Çamçakëzi me mente mund t’ju nxisë të hani ushqim të papërpunuar.

Nëse përtypni çamçakëz rregullisht përpara se të keni një meze të lehtë, atëherë ndoshta preferoni të hani ushqim junk (plot me kalori, sheqer dhe yndyrë). Të paktën këtë ka treguar një studim i kryer në vitin 2013. Kjo është për shkak se mentoli në çamçakëz shton aromat e frutave, dhe disa njerëz pasi hedhin Çamçakëzin kanë dëshirën të hanë gjëra alternative jo të shëndetshme si për shembull hamburger apo patate të skuqura.

Çamçakëzi pa sheqer mund të shkaktojë fryrje të stomakut.

Ka 2 arsye të mundshme pse kjo mund të ndodhë. Para së gjithash, kur përtypni, ju gjithashtu gëlltisni ajrin që mund të fryjë barkun tuaj. Arsyeja e dytë qëndron në alkoolet e sheqerit, të cilat përdoren zakonisht në prodhimin e çamçakëzit pa sheqer. Edhe pse ëmbëltuesit e tillë janë të patretshëm, ato nuk do të qëndrojnë përgjithmonë në barkun tuaj dhe nga ana tjetër, mund të formohen në një flluskë pasi janë fermentuar në gaz nga bakteret që banojnë në traktin e zorrëve.

Ëmbëltuesit artificial mund të ndryshojnë florën tuaj të zorrëve.

Çamçakëzipa sheqer është mjaft i popullarizuar në mesin e njerëzve që përpiqen të qëndrojnë në formë. Sidoqoftë, disa studime thonë se nëse çamçakëzi i tillë përmban ëmbëltues artificialë, konsumimi i tij i shpeshtë në të vërtetë mund të çojë në dysbiosis dhe t’u japë një shtysë baktereve që janë përgjegjëse për mbipesha.

Bonus: Përtypni me mençuri!

Këto këshilla të thjeshta do t’ju ndihmojnë të shijoni çamçakëz pa shkaktuar dëm në shëndetin tuaj!

-Çamçakëzi i ëmbëlsuar me sheqer është fjalë për fjalë një karamele që gjithashtu kontribuon në mbipeshë, prandaj mos e përdorni si mënyrë për të parandaluar kavitetet.

-Përtypni çamçakëzin tuaj pa sheqer pas një vakt për deri në 20 minuta.

-Nëse jeni të ndjeshëm ndaj ëmbëltuesve artificialë, përpiquni të zgjidhni çamçakëz që përmban xylitol. Ky është një alkool natyror sheqeri që zakonisht shkakton më pak shqetësime dhe ndihmon në shtypjen e baktereve të pllakave.

Leave a Reply