Koha e verës, a do të jetë e diela e fundit? BE dëshiron ta anulojë atë (ekspertët flasin për pasojat)


Sikur pandemia të mos na kishte mërzitur mjaftueshëm, koha e kursimit të ditës do të rikthehet për të na shtuar ndoshta mërzitjen.

Një orë shtesë e dritës do të fillojë natën midis të shtunës së ardhshme dhe të dielës. Në orën 2 do të duhet të lëvizin akrepat e orës – pajisjet dixhitale do ta bëjnë këtë automatikisht – përpara me 60 minuta. Por kjo mund të jetë hera e fundit, pasi Evropa dëshiron ta anulojë atë (Italia është kundër saj, Shqipëria ndoshta do të vendosë nga ajo që do të marrin vendet kryesore të BE-së).

Vendimi, i cili duhet të merrej në vitin 2020, është shtyrë për një datë të mëvonshme, për shkak të C0vid.

“Në krahasim me vitet e kaluara, ne tani jemi më të lodhur dhe të stresuar, nga efektet e urgjencës C0vid”, – konfirmon psikoterapistja Eleonora Iacobelli, presidente e Shoqatës Evropiane të Çrregullimeve të Panikut (Eurodap) dhe përgjegjëse për Bioekuilibrin e Trajnimeve.

“Për shumë, në fakt, përshtatja me ndryshimin e kohës mund të jetë më e vështirë si në lidhje me gjumin, ashtu edhe në lidhje me ndryshimin e zakoneve që sjell vera me vete”, shpjegon ekspertja.

“Pasojë e ndryshimit të orarit, mund të çojë” – thotë ai – “në një rritje të çlirimit të kortizolit dhe, veçanërisht për disa, një ndryshim të humorit, duke rritur nervozizmin. Për më tepër, në një moment zhgënjimi të madh si ai që po përjetojmë, një rritje depresive nuk do të ishte habi”.

Për disa vende të Bashkimit Evropian ky mund të jetë ndryshimi i fundit i kohës. Komisioni Evropian në fakt ka miratuar shfuqizimin. Vendimi përfundimtar pritej në vitin 2020, por, me urgjencën e koronavirusit në zhvillim, nuk flitet më dhe çështja është shtyrë për një datë të mëvonshme. Në fakt u takon vendeve individuale të vendosin se cilën zonë kohore do të miratojnë.

Shqipëria ende nuk ka vendosur nëse do të mbetet në regjimin e kohës së dyfishtë që aktualisht është në fuqi, apo do të mbajë të pandryshaur orën gjatë gjithë vitit.

Leave a Reply