“Kjo është shkaIIa më e Iartë e infe_ksionit që nga fillimi i pand_emisë”, OBSH e shqe_tësuar për rritjen e rasteve të reja në botë


Organizata Botërore e Shëndetësisë tha të Premten se rastet e K0vid po rriten globalisht me një shkallë shqe-tësuese, me numrin e rasteve të reja që dyfishohen çdo javë, një ritëm që i afrohet shkallës më të lartë të inf eksi0nit që nga fillimi i pand-emisë.

OBSH tha të Premten se kishte 541.960 raste të reja gjatë javës së kaluar. Më 22 shkurt – rastet e reja filluan të shënojnë pas gjashtë javësh rënie – u raportuan 194,469 raste të reja.

Në një konferencë virtuale në selinë e agjencisë në Gjenevë, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se vendet që kishin shmangur in feksi0net e përhapura tani po shohin rritje të mëdha.

Ai vuri në dukje Papua Guinea e Re, e cila, deri në fillim të këtij viti, kishte raportuar më pak se 900 raste dhe vetëm nëntë v-d ekje. Kombi tani ka raportuar më shumë se 9,300 raste dhe 82 vde kje.

Tedros tha se ndërsa ky është një numër i vogël në krahasim me vendet e tjera, shkalla dra-matike e infe-ksi0neve të reja e shqetëson OBSH-në për potencialin për një epi-demi më të madhe në Papua Guinea e Re. Ai tha që OBSH filloi një shpërndarje vak-sinash në vend në fund të muajit të kaluar dhe tre ekipe mjekësore ur-gjente kishin mbërritur në vend këtë javë nga Australia, Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania.

Shefi i OBSH-së tha se Papua Guinea e Re është një shembull i shkëlqyeshëm pse barazia e vak-sinave është kaq e rëndësishme. Kombi i vogël në jug të Paqësorit, në veri të Australisë, ishte në gj-endje të mbante pan-deminë larg për një kohë të gjatë, por përfundimisht infe-ksi0net në rritje g0ditën në një kohë të kufizimit shoqëror dhe nivele të ulëta të imunitetit në mesin e popullatës dhe filluan të mbingarkonin një të br-ishtë sistemi i kujdesit shëndetësor.

Tedros tha se Papua Guinea e Re është mbështetur në dhurimet e va ks-inave nga Australia dhe iniciativa bashkëpunuese e va ksi-nave C0VAX e mbështetur nga OBSH për mbështetje.
Deri më sot, C0VAX ka dërguar rreth 40 milion d0za në më shumë se 100 vende, ose të mjaftueshme për të mbrojtur rreth 0.25% të popullsisë së botës.

Leave a Reply