Ka nсеri i muѕhkërive: Ѕhenjat dhe simptomat раralajmëruese që nuk duhet t’i injoroni kurrë


Ka nceri i mushkërive i cili njihet ndryshe si kar cinoma bronkogjene në gjuhën mjekësore sepse ato dalin nga bronket brenda mushkërive, është një nga format më të zakonshme të ka ncerit, që përbën gati 25-30% të të gjitha vd ekjeve nga ka nceri në të gjithë botën.

Sipas ekspertëve, kanceri i mushkërive tek njerëzit që janë nën moshën 40 vjeç është jashtëzakonisht i ulët, por me kalimin e moshës shanset për t’u prekur nga ky ka ncer rriten.

Ka nceri shkaktohet kur ka një rritje anormale të qelizave të një organi të veçantë që çon në formimin e gungave brenda ose jashtë organit. Ato gunga më pas formojnë tu more. Tumoret janë dy llojesh – beninje dhe malinje. Tumoret beninje nuk janë të rrezikshme për jetën dhe mund të shërohen, ndërsa tumoret malinje janë ato më vd ekjep rurëse që mund të jenë të rre zikshme për jetën. Këto tu more janë faza fillestare e kan cerit.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kan ceri i mushkërive është një nga shkaqet kryesore të vd ekjeve nga ka nceri globalisht. Kjo formë e ka ncerit mund të prekë burrat dhe gratë.

Më poshtë janë listuar disa nga shkaqet e ka ncerit të mushkërive

1. Pirja e duhanit rrit shanset tuaja për ka ncer të mushkërive

Pirja e duhanit është një nga shkaqet kryesore të të gjitha sëmundjeve ose sëmundjeve që lidhen me mushkëritë. Sipas raporteve, pothuajse 90% e të gjitha rasteve të ka ncerit të mushkërive janë shkaktuar për shkak të pirjes së duhanit. Por, ka një kthesë, raportet gjithashtu kanë pohuar se njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan gjithashtu mund të zhvillojnë këtë sëmundje.

2. Ekspozimi ndaj toksinave

Njeriu gjithashtu duhet të jetë i vetëdijshëm se kan ceri i mushkërive nuk shkaktohet vetëm për shkak të pirjes së duhanit. Ekspozimi ndaj metaleve të rënda si arseniku, uraniumi, azbesti ose radoni gjithashtu rrit rrezikun e një personi për të vuajtur nga kjo formë e ka ncerit.

3. Histori familjare

Si çdo formë tjetër e ka ncerit, ka nceri i mushkërive gjithashtu mund të shfaqet në familje. Sipas ekspertëve, individët me mutacion gjenetik kanë një shans më të lartë për të marrë ka ncer të mushkërive në krahasim me duhanpirësit.

4. Ndotja e mjedisit gjithashtu mund të çojë në ka ncer të mushkërive

Një nga shkaqet më vde kjepr urëse të kësaj forme të kancerit është ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit. Një raport i fundit ka pohuar se ka nceri i mushkërive po rritet me shpejtësi në mesin e grave indiane midis grupmoshës nga 45 deri 55 për shkak të ndotjes së mjedisit.

Shenjat paralajmëruese dhe simptomat

Kanceri i mushkërive, në përgjithësi, nuk tregon shenja ose simptoma specifike në fazat e hershme. Por, gradualisht simptomat zhvillohen dhe fillojnë të shfaqen. Më poshtë janë listuar disa nga ato simptomat që duhet të dini në mënyrë që të mund të mbani nën kontroll shëndetin tuaj.

1. Kollitja kronike e cila nuk ju lë

Nëse vuani nga një kollë kronike që thjesht nuk kalon, atëherë duhet ta merrni seriozisht. Sipas ekspertëve, një kollë kronike është simptoma e parë e kësaj forme të ka ncerit.

2. Të mos qenit në gjendje të merrni frymë siç duhet

A keni vështirësi të merrni frymë këto ditë? Gulçimi ose mbingarkesa në gjoks janë të gjitha shenja të zakonshme të sëmundjes së mushkërive.

3. Gjaku në kollën tuaj mund të vijë gjithashtu për shkak të ka ncerit të mushkërive

Një pacient që vuan nga ka nceri i mushkërive mund të ketë gjak në kollën e tyre. Sipas ekspertëve, pacienti zakonisht kur vuan nga kollitja e vazhdueshme e cila çon në gërvishtje dhe kështu del gjak.

Përveç të gjitha shenjave të sipërpërmendura, duhet të jeni të vëmendshëm kur mund të ndjeni dhimbje të pashpjegueshme të shpinës, depresion të papritur dhe ndryshime ekstreme të humorit, hu mbje të pashpjegueshme të peshës, lodhje etj. /tvklan.al

Leave a Reply