Gjermania Ndërron Kurs në Përdorimin e Vaksínës AstraZeneca


Merkel shpjegoi në konferencë shtypi ndërrimin e kursit në përdorimin e νaksinës AstraZeneca. Pas shfaqjes së rasteve të tr0mb0zës νaksina tani do të jepet kryesisht për personat mbi 60 vjeç.

Fushata e νaksinimit në Gjermani merr sërish një kthesë të re. Pas njoftimeve për tr0mb0za të reja në ve-nat e trurit pas νaksinimit me AstraZeneca, kancelarja Angela Merkel dhe 16 landet gjermane në një konferencë të posaçme vendosën që νaksina AstraZeneca të jepet vetëm për njerëzit mbi moshën 60 vjeç. Për personat nën 60 vjeç kjo do të jetë ende e mundur, por pas “vlerësimit mjekësor dhe analizës individuale të rrezë-ikut e sqarimit të plotë”, u tha.

“Besimi krijohet nga dija, që çdo dyshim, çdo rast i veçantë verifikohet”, tha Merkel duke iu referuar efekteve anësore të νaksinës dhe të mos fshihen nën rrogoz ato. Kancelarja pranoi se, vendimi për AstraZenecan sjell “pasi-guri”, në të njëjtën kohë ajo kërkoi që të kihet besim tek νaksinimi. Kur të më vijë radha edhe unë do të νaksinohem, tha Merkel 66 vjeçare, “edhe me AstraZeneca”.

Shans për më të moshuarit

Ministri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn theksoi, se qytetarët mund të kenë besim, që në Gjermani νaksinat e lejuara “mbikqyren me përgjegjësi të lartë”. Ai e cilësoi “një g0ditje që për një grup të caktuar moshe ka një rrezë-ik të shtuar me një nga νaksinat që kemi në përdorim kundër pand-emisë.” Prej kësaj krijohen pasiguri të reja. Por sipas Spahn mund të νaksinohen tani njerëzit mbi moshën 60 vjeçare më shpejt. “Në këtë kuptim do t’u lutesha të gjithë personave mbi 60 vjeç të marrin parasysh këtë ofertë νaksinimi.” Duke marrë në konsideratë të gjitha rrezë-iqet vaksinimi është “vendimi më i mirë.”

Kufizimin e ri për AstraZenecan e dha Komisioni i Përhershëm i νaksinimit në Gjermani, STIKO. Bazë për këtë janë të dhënat e mbledhura për shfaqjen “në raste të rralla por shumë të rënda të efekteve anësore tr0mb0tike”. Këto janë shfaqur 16 ditë pas νaksinimit kryesisht tek gratë e moshës nën 60 vjeç. Në Gjermani deri të martën janë shfaqur 31 raste me tr0mb0za pas νaksinimit me AstraZenecan. 9 prej tyre kanë përfunduar me νd-e-kje.

Në mesin e marsit Gjermania dhe vende të tjera vendosën pezuΙΙimin me νaksinimin me AstraZeneca, por pas miratimit të EMA-s, Agjencisë Europiane të Medikamenteve, νaksina vazhdoi të jepej sërish. Në fillim kjo νaksinë ishte rekomanduar për personat 18-64 vjeç, sepse nuk kishte të dhëna të mjaftueshme për mbrojtjen nga νi-rusi për personat më të moshuar./DW/Top Channel

Leave a Reply