Gjermania forсоi kontrollet kufitare, ky ëѕhtë vendimi ndaj Ваllkanit


Qeveria federale gjermane ka forcuar kontrollet kufitare dhe rregullat e hyrjes në mënyrë që të frenojë përhapjen ndërkufitare të viru sit co rona.

Shteti gjerman ka ndarë shtetet në tri kategori të ndryshme, varësisht prej situatës me pandeminë, shkruan htr.ch.

Për një total prej pothuajse 30 vendeve me numër veçanërisht të lartë të infeksioneve ose variante veçanërisht të rrezikshme të virusit, një test para hyrjes është i detyrueshëm që nga e diela. Këto zona me rrezik të lartë përfshijnë vendin fqinj të Republikës Çeke, vendet si Portugalia, Spanja dhe Egjipti dhe SH.B.A.

Sipas Ministrisë Federale të Brendshme, testet kontrollohen sistematikisht në aeroporte dhe porte detare. Në zonat kufitare me vendet fqinje të BE-së dhe Zvicrën, udhëtarët kontrollohen rastësisht – kjo quhet kërkim i perdes.

Me shtrëngimin e rregullave të hyrjes, udhëtimet ndërkufitare në Evropë po bëhen edhe më jo tërheqëse – gjë që është gjithashtu e dëshirueshme politikisht. Deri më tani, qeveria federale kishte bërë diferencimin midis zonave me variante veçanërisht ngjitëse të virusit dhe zonave me rrezik “normal” kur hynin në vend.

Që nga e diela në mesnatë ekzistojnë tri kategori me rregulla të ndryshme të provës dhe karantinës:

– Zona me rrezik ‘normal’: Këto janë vende ose rajone mbi një vlerë kufitare (e njohur edhe si incidencë) e 50 infeksioneve të reja për 100,000 banorë në shtatë ditët e fundit. Kjo aktualisht vlen për pothuajse të gjithë Evropën, me përjashtim të zonave individuale në Greqi, Finlandë, Norvegji, Austri dhe Danimarkë. Në të gjithë botën, më shumë se 130 nga pothuajse 200 vende janë zona me rrezik tërësisht ose pjesërisht “normal”.

– Zonat me incidencë të lartë: Këto zakonisht përfshijnë vende që kanë një vlerë incidence prej 200 dhe kështu kanë një numër infeksionesh dukshëm më të lartë se Gjermania (111). Përveç vendeve të lartpërmendura, në këtë kategori hyjnë Shqipëria, Andorra, Bolivia, Bosnjë-Hercegovina, Estonia, Irani, Izraeli dhe Territoret Palestineze, Kolumbia, Kosova, Letonia, Libani, Lituania, Meksika, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Panama, Serbia, Sllovenia. dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

– Zonat e variantit të virusit: Këto janë zona në të cilat kanë ndodhur mutacione shumë ngjitëse të koronavirusit. Deri më tani, MB, Irlanda, Afrika e Jugut dhe Brazili hyjnë në këtë kategori.

Leave a Reply