E FUNDIT/ Вritania e Madhe në zi, ndērron jetë burri i mbretēreѕhēs Eliѕabetë


Duka i Edinburgut në Britani, Princi Philip, ka vd ekur në moshën 99 vjeç.

I njohur për sensin e tij të humorit dhe herë pas here gafat e diskutueshme. Martesa e tij me Mbretëreshën Elizabeth zgjati 74 vjet, me çiftin që festonte 70 vjetorin e tyre në 2017. Ata kishin katër fëmijë.

Gjatë kohës së tij në Pallatin Buckingham Philip kreu mijëra angazhime solo, dhe qindra udhëtime jashtë shtetit.

Duka i Edinburgut Princi Philip i Greqisë dhe Danimarkës lindi në ishullin Grek të Korfuzit më 10 qershor 1921.

Ai u bashkua me Marinën Mbretërore si një kadet në 1939, duke shërbyer në Luftën e Dytë Botërore. Në moshën 17-vjeçare ai u bashkua me luftanijen HMS Valiant, e cila lu ftoi në Betejën e Kepit Matapan pranë brigjeve të Greqisë.

Ai u përmend në dërgesat për punën e tij duke operuar prozhektorin për të gjetur anije armike në errësirë.

Ai pastaj u gradua në nën-toger dhe u emërua në shkatërruesin HMS Ëallace, ku në 1942 ai u bë Toger i Parë i anijes në moshën e re 21.

Besohet se ai u takua me Princeshën e atëhershme Elizabeth gjatë një vizite mbretërore në Kolegjin Detar Dartmouth në 1939.

Në korrik të vitit 1947 u njoftua fejesa e tyre, në ditëlindjen e 21-të të Mbretëreshës dhe katër muaj më vonë në 20 Nëntor ata u martuan në Westminster Abbey.

Ishte një ngjarje e madhe, plot ngjyra, e cila u bë tituj në të gjithë botën, në një kohë vë shtirësish pas lu ftës.

Çifti festoi ardhjen e të lindurit të tyre të parë, dhe trashëgimtarit të fronit, Princit Charles në 1948.

Charles u ndoq nga Anne, Andreë dhe më në fund Edëard.

Princi Philip zhvilloi një reputacion për gafat e tij gjatë viteve, por ishte tepër aktiv në jetën publike.

Ai ishte ose mbrojtës, president ose thjesht një anëtar i mbi 780 organizatave, por ndoshta trashëgimia e tij më e mirë qëndron në çmimin Duka i Edinburgut.

Programi i ndërtimit të karakterit për të rinjtë është eksportuar në më shumë se 140 vende dhe te rritore.

Në jetën e tij personale, ai ishte një kalorës dhe lojtar i pasionuar i pasionuar. Në moshën 50 vjeç, ai mori makinën me karrocë – dhe meritohet se e shndërroi atë në një sport britanik.

Spekulimet u shkaktuan në maj 2017 se Duka kishte vd ekur kur stafit të pallatit u tha që të mblidheshin për një njoftim megjithatë kjo ishte vetëm se ai po tërhiqej nga jeta publike.

Në gusht ai kreu angazhimin e tij të fundit solo publik në një paradë për të shënuar finalen e Royal Marines 1664 Global Challenge.

Ai kreu një total prej 22,219 angazhimesh solo dhe stafi i Pallatit Buckingham ka llogaritur se ai ka ndërmarrë 637 vizita solo jashtë shtetit në 143 vende, mbajti 5,496 fjalime si dhe ka gjetur kohë për të shkruar 14 libra.

Në nëntor 2017 ai dhe Mbretëresha festuan 70 vjetorin e martesës.

Leave a Reply