Depresioni dhe ankthi mund të shkaktojnë sëmundjen e Parkinsonit: Simptomat paralajmëruese


Në një sondazh, është konfirmuar që depresioni është sëmundja më e zakonshme nga e cila vuajnë të gjithë. Por nuk kufizohet vetëm në këtë. Depresioni dhe ankthi mund të jenë simptomat që çojnë në sëmundjen e Parkinsonit, thonë mjekët me rastin e Ditës Botërore të Parkinsonit.

Çfarë është sëmundja e Parkinsonit?

Sëmundja Parkinson është një çrregullim progresiv i sistemit nervor që ndikon në lëvizjen e trupit të njeriut. Simptomat fillojnë gradualisht, ndonjëherë duke filluar me një dridhje mezi të dukshme në vetëm një dorë. Dridhjet janë të zakonshme, por çrregullimi gjithashtu zakonisht shkakton ngurtësi ose ngadalësim të lëvizjes.

Si ndikon kjo sëmundje?

Një diagnozë e duhur e sëmundjes Parkinson është e vështirë, veçanërisht në fazat e hershme, mund të duhen vite para se sëmundja të diagnostikohet me saktësi. Fakti që simptomat dhe përparimi i simptomave ndryshojnë midis individëve shton kompleksitetin e diagnostikimit të sëmundjes Parkinson sipas Helthsite.

“Sëmundja e Parkinsonit shkakton ngadalësimin e lëvizjeve të përgjithshme të trupit, çështjet e shëndetit mendor janë mjaft të zakonshme (70-80%) në pacientë të tillë. Jo shpesh sëmundja shfaqet me çrregullime mendore (ankth, depresion) sesa ngadalësim fizik. Këto çrregullime mendore kanë një ndikim më të madh në cilësinë e përgjithshme të jetës sesa paaftësia fizike. Depresioni është çrregullimi mendor më i zakonshëm që paraqet interes të reduktuar dhe motivim së bashku me frikën e shoqërimit në mesin e viktimave të sëmundjes Parkinson”, është shprehur neurologu Abhinay M. Huchche.

Cilat janë simptomat?

Sipas ekspertëve të shëndetit, te pacientët vërehen lloje të ndryshme të shqetësimeve të gjumit, halucinacione vizuale, mendime të mbushura me paranojë.

1. Dridhje në duar, këmbë, nofull ose kokë.

2. Ngadalësia e lëvizjes.

3. Ngurtësia e gjymtyrëve dhe trungut.

4. Bilanci dhe koordinimi i dëmtuar, ndonjëherë duke çuar në rënie.

Kush janë më të prekshëm?

Duke komentuar mbi frekuencën e sëmundjes, Kailas Mirche, Konsulent Neurolog, Spitalet Kontinentale, vuri në dukje se sëmundja e Parkinsonit është çrregullimi i dytë më i zakonshëm neurodegjenerator pas sëmundjes Alzheimer. Sëmundja është parë më shpesh tek burrat sesa tek gratë.

Prevalenca e Parkinsonit rritet me moshën dhe vetëm 4 përqind e rasteve të Parkinsonit diagnostikohen para moshës 50 vjeç.

“Sëmundja Parkinson është tashmë çrregullimi neurologjik me rritjen më të shpejtë në botë dhe disa studime ndërkombëtare sugjerojnë se numri i njerëzve me Parkinson është rritur me mbi 35% në 10 vitet e fundit. Megjithëse sëmundja e Parkinsonit nuk mund të shërohet, është e rëndësishme që pacientët të dinë për gjendjen në një fazë të hershme e cila mund të menaxhohet duke përdorur ilaçe. Ndonjëherë, mjekët mund të sugjerojnë një operacion për të rregulluar rajone të caktuara të trurit për të përmirësuar simptomat”, është shprehur specialisti i neurologjisë Ketan Chaturvedi. /tvklan.al

Leave a Reply