Çiftet që janë më рak grindaveсë i јарin fund marteѕëѕ me divorс

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet e dashurisë, konflikti i rastit është i pashmangshëm. Por ai nuk ka gjithmonë nevojë të jetë emocionalisht i mërzitshëm ose mizor. Çiftet mund të mos bien dakord dhe madje të grinden shpesh, dhe përsëri tregojnë dhembshuri dhe respekt për njëri-tjetrin dhe mësojnë diçka nga argumentet e tyre, thonë psikologët.

Psikologia klinike Deborah Grody thotë se çiftet e martuara që nuk kanë grindje të rregullta shpesh i japin fund marrëdhënies së tyre me divorc.

“Lidhjet që nuk mund të ruhen janë lidhje ku flaka është shuar plotësisht ose aspak,” tha ajo. “Kur njëri ose të dy partnerët janë indiferentë ndaj marrëdhënies së tyre, ata madje nuk kujdesen aq sa të grinden aty-këtu, atëherë ka mbaruar”, shton Grody.

Megjithatë, as grindjet e ashpra nuk janë të shëndetshme dhe as normale për një marrëdhënie dashurie dhe partneriteti. Prandaj, më poshtë ju sjellim hile dhe teknika që do të ruajnë një nivel të shëndetshëm konflikti në marrëdhënien tuaj, por gjithashtu mësojnë diçka prej saj, shkruan KP.

Jini kureshtar kur bëhet fjalë për grindje

Gjatë këshillimit për martesë, Noam Ostrander, një profesor i asociuar i punës sociale në Universitetin DePaul, shpesh pyet çiftet: “Si duket argumenti juaj i përditshëm “standard” gjatë një jave?” “Disa buzëqeshin menjëherë sepse dinë për çfarë bëhet fjalë, ndërsa të tjerët pyesin”, komentoi ai. Një shkak i zakonshëm i grindjeve të përditshme të pasdites, sipas Ostrander, është fakti që njëri partner dëshiron t’i tregojë tjetrit për ditën e tij dhe tjetri shmang se i duhen minuta për t’u rregulluar pasi të kthehet në shtëpi nga puna. Kjo ndoshta çon në një partner që akuzon tjetrin se nuk kujdeset për të dhe partneri tjetër ndihet i sulmuar. E njëjta situatë me disa njerëz ndodh gjatë fundjavave në mëngjes, kur njëri partner flet dhe tjetri ende ka nevojë për pak kohë që të vijë në vete dhe të pijë kafenë e tij të parë.

Në vend të kësaj, Ostrander inkurajon çiftet të përcaktojnë saktësisht se çfarë e nxit këtë grindje të përsëritur dhe të provojnë mënyra kompromisi në vend që të lejojnë që konflikti të shpërthejë përsëri. Në vend që të ndiqni të njëjtin skenar të vjetër, provoni një mënyrë pak më ndryshe herën tjetër. Si, kur të ktheheni në shtëpi, i thoni partnerit tuaj: “Kur të hyjmë në apartament sot, ne do të themi lamtumirë, do të puthemi dhe do t’i japim vetes 15 deri në 20 minuta kohë të pavarur dhe pastaj do të komentojmë ditën së bashku.” Kështu që të dy partnerët e dinë se çfarë të presin, por gjithashtu kanë kohë të mjaftueshme për veten e tyre.

Programoni një kohë të përbashkët konflikti

Edhe partnerët që janë komunikues dhe të hapur me njëri-tjetrin ndonjëherë kalojnë grindje. Kjo është krejtësisht normale. Por kur e bëjnë këtë, ata e dinë se është e dobishme të zgjedhin një kohë të caktuar, nëse biseda mund të kthehet në një argument, dhe kjo është kur ata e dinë se duhet të prekin tema të ndjeshme.

Herën tjetër, kur të shihni një argument që po zhvillohet për diçka, ju mund të vazhdoni me të ose mund t’i thoni partnerit tuaj: “Zemër, le të vazhdojmë këtë nesër pasdite. Sot unë dua të shikoj një film dhe ta shijoj dhe ‘nuk dua të prish mbrëmjen duke argumentuar “. “Nëse ndieni ende dëshirën për të thënë një mendim dhe për të folur rreth tij deri nesër, të dy mund të përgatitni dhe të thoni anën tuaj. Të merrni kohë për të zgjidhur mosmarrëveshjet lejon që të dy partnerët të përgatiten”, shpjegon Grody.

Bëni një “pushim”

Gjatë një debati, është e zakonshme që njëri ose të dy partnerët të ndiejnë një zell për të luftuar ose ikur nga argumenti, sipas Ostrander. Kjo ndjenjë është krijuar në të vërtetë nga hormonet e stresit që akt ivizohen për t’i dhënë njerëzve më shumë energji për të luftuar stresin ose për t’i shpëtuar situatës. Por ajo për të cilën duhet të përpiqesh është mesi. Nëse dikush vërtet po ju mërzit, mënyra më e mirë për të zgjidhur problemin është të merrni një “pushim”. Vetëm dhjetë minuta janë të mjaftueshme që partnerët të qetësohen, të mendojnë se çfarë duan të thonë dhe pastaj të vazhdojnë nëse situata me të vërtetë del jashtë kontrollit.

Bëni kërkesa në vend të kundërshtimeve

Shumica e grindjeve shpesh fillojnë me të njëjtat dy fjalë: “Ti gjithmonë …” Në vend që t’i kërkosh partnerit tënd të bëjë diçka që do të doje të bënte ai, njerëzit pothuajse gjithmonë hidhen në ‘dënim’ dhe akuzojnë të tjerët për diçka. “Ju nuk e merrni atë që dëshironi për shkak të mënyrës se si e kërkoni”- tha Ostrander.

Kështu që, herën tjetër, thuaj: “Unë nuk ndihem mirë. Jam i stresuar për pamjen e shtëpisë. A mund të më ndihmoni të pastroj disa gjëra?”. Është një mënyrë më e drejtpërdrejtë për t’i thënë partnerit tuaj menjëherë atë që dëshironi, pa pasur nevojë ta “deshifroni” vetë.

Dëgjoni dhe pyesni partnerin tuaj për sqarime

Kur vjen koha që dy njerëz të ulen dhe të flasin për zgjidhjen e një konflikti, Grody tha se gjëja më e rëndësishme që çiftet mund të bëjnë është të dëgjojnë, pa u shpërqendruar. Kjo mund të jetë më sfiduese nga sa duket. Nëse i dashuri juaj, për shembull, mendon se nuk po ju shtrihet me fjalët e tij, duhet t’i jepni kohë dhe ta dëgjoni deri në fund, tha Grody. Pastaj, kërkoni sqarim nëse ka diçka që nuk e kuptoni plotësisht.

Pyetja “pse ndiheni sikur nuk po ju dëgjoj?” është një mënyrë shumë më me takt për të zgjidhur ankesën e një partneri sesa thjesht ta shqiptojë atë: “Epo, unë po ju dëgjoj” dhe duke injoruar ndjenjat dhe fjalët e partnerit tuaj. Dhe sigurisht, gjatë çdo argumenti, fyerjet duhet të shmangen me çdo kusht, tha Grody. “Sapo të arrijë në pikën ku partnerët thirren me emra të ndryshëm, debati duhet të ndalet,” tha ai, duke shtuar se kjo “nuk çon askund”.

Mësoni në mënyrën e duhur për t’i kërkuar falje partnerit

Ashtu si njerëzit kanë gjuhë të ndryshme dashurie, Ostrander thotë se ne kemi gjuhë të ndryshme të faljes. Sipas tij, nuk është e mjaftueshme të pranosh që ke lënduar një të dashur dhe i detyrohesh një falje, por duhet ta njohësh mjaftueshëm për t’ia përshtatur faljen nevojave të tyre.

Leave a Reply