Çfarë tregojnë duart e ftohta për shëndetin? Zakonisht nga kjo sëmunddje preken femrat


Sëmunddja Raynaud është një sëmunddjee që shkakton ftohje të gishtave të këmbës apo duarve gjatë ekspozimit të ftohtit ose gjatë streesit. Gjatë kësaj sëmunddjejee, enët e gj akut të lëkurës së duarve dhe këmbëve ngushtohen, duke zvogëluar sasinë e gj akut që qarkullon në lëkurë. Zakonisht nga kjo sëmunddjee preken femrat.

Simptomat e kësaj sëmunddjejee janë: gishta të ftohtë, ndryshime në ngjyrën e lëkurës, shpime të gishtave dhe dhimmbjee.

Gjatë një attauku të kësaj sëmunddjejee, në fillim zonat e prekura të lëkurës zbardhen. Pas kalimit të sulmiit, zonat e prekura kthehen në të kuqe dhe bëhen të ënjtura. Krahas gishtave, kjo sëmunddjee mund të prekë edhe hundën, buzët apo veshët.

Shkaqet e kësaj sëm unddjejee konsiderohen të jenë ngushtimi i enëve të gj akut apo sppazmaa. Zakonisht temperaturat e ulëta e shkaktojnë këtë ngushtim, futja e duarve në ujë të ftohtë apo marrja e diçkaje të ftohtë nga frigoriferi.

Disa nga faktorët e rre ziikutt konsiderohen të jenë: historia familjare, klima dhe mosha. Trajtimi i kësaj sëmunddjejee zakonisht bëhet me anë të ilaaçeve, mirëpo simptommat mund të kontrollohen ndonjëherë edhe pa iilaçe, kur pacienti tregon kujdes ndaj të ftohtit.

Leave a Reply