Britania lejon vullnetarë për t’u ekspozuar ndaj co vid, mjeku shqiptar shpjegon si do të realizohet studimi


Britania e Madhe do të bëhet vendi i parë në botë që do të lejojë vullnetarë të ekspozohen ndaj viru sit për të çuar përpara hulumtimet mjekësore në pandemi.

Prova e cila do të fillojë brenda një muaji do të ekspozojë vullnetarë të shëndetshëm të moshës 18-30 vjeç, në një mjedis të sigurt dhe të kontrolluar për të kuptuar se si i prek virusi njerëzit.

Siguria e vullnetarëve është thelbësore, që do të thotë se ky studim do të përdorë versionin e vir usit që ka qarkulluar në Mbretërinë e Bashkuar që nga Marsi i 2020-ës dhe që tani është me rr ezik të ulët tek të rriturit e shëndetshëm.

Mjekët dhe shkencëtarët do të monitorojnë nga afër efektin e vi rusit tek vullnetarët dhe do të jenë të gatshëm të kujdesen për ta 24 orë në ditë.

Laidon Shapo, mjek specialist i Shëndet Publik dhe Drejtues i Integrimit të Kujdesit Shëndetësor në Bashkinë e Southwark në Londër, ka shpjeguar në mënyrë të detajuar se si do të relizohet ky studim dhe çfarë konkluzioni pritet të dalë në fund.

“Kjo është një nismë nga nismat e shumta që qeveria britanike ka marrë. Ndodh që një grup i shëndetshëm merret dhe ekspozohet përballë një sasie minimale të kontrolluar vi rusi.

Në rastin konkret janë hedhur 33,6 milionë paund dhe po grumbullohen vullnetarët të cilët do të jenë 90 veta të moshave 18-30 vjeç, të cilët do t’i nënshtrohen një testimi paraprak për të qenë të sigurt se ata nuk kanë pasur asnjë lloj kontakti as me variantin e vjetër dhe as me varientet e reja të vi rusit që po qarkullon.

Fakt ikisht, këta janë persona që janë të shëndetshëm dhe këtyre do t’u futet nëpërmjet hundës një sasi e caktur virale dhe do të mbahen në kontroll shumë të imët për 14 ditë në spitale, ku do të shihet me kujdes ecuria e zhvillimit të virusit.

Do të shihet me kujdes se si lëviz virusi nga hunda në organet e tjera, cilat janë simptomat e para, cila është doza minimale që cakton infektim dhe gradualisht do të shihet se si reagon organizmi, si krijohet imuniteti, sa imunitet krijohet etj.

Dëmet shëndetësore do të jenë të gjitha nën kontroll. Këtu na intereson të shikojmë se kush qëndron asimptomatik, kush shfaq simptoma, çfarë simptomash shfaqen dhe cila është përgjigja imunitare.

Nga ky grup do të merret një grup më i vogël, me 30 veta, të cilëve do t’u bëhet një va ksinë për të parë se si do të regojnë këta kur të bien në kontakt me variantet e reja. Ky shpenzim që bëhet tani bëhet enkas për të parë si do operojmë në të ardhmen ndaj këtyre varinteve të reja”, shpjegoi mjeku Shapo.

Klan News

Leave a Reply