Bota ka nevojë për mjekët/ Rrëfimi i infermieres me ka ncer që i duhet të qëndrojë në shtëpi pasi është ”jaѕhtëzakoniѕht e ndjeshme”


E ulur në shtratin e dhomës së saj të ndenjes, me një filxhan çaji në dorë, Krista Bose ka tro nditur botën me rrëfimin e saj pa më të voglin hezitim.

Ajo ndalet për të shpjeguar me durim jetën prej pacientes dhe mjekës. Bose, megjithatë, është paciente dhe diagnoza që po përshkruan është e saj.

“Më duket sikur mbajtja e kapelës mjekësore më ka ndihmuar në shumë mënyra”, shpjegoi ajo gjatë një telefonate të fundit në Zoom, ku brenda disa javëve pritet të merr titullin e Dr., raporton cnn.

Bose 27-vjeçe po lu fton me ka ncerin për herë të dytë. Periudha e parë i kushtoi asaj disa kocka dhe pjesën më të madhe të muskujve në këmbën e majtë. Shufrat metalikë kanë zënë vendin e kockave dhe stërvitja e forcës ka ndihmuar në rindërtimin e disa muskujve.

Por, në katër muajt e fundit, nuk është vetëm kanceri që po qëndron mes saj dhe një diplome mjekësore, por është COVID-19. Kimioterapia e vazhdueshme e ka dobësuar aq rëndë sistemin e saj imunitar saqë ajo është konsideruar “klinikisht jashtëzakonisht e ndjeshme” – madje edhe simptomat më të lehta të coronavirusit mund të jenë vdekjeprurëse.

Boses i është kërkuar të qëndrojë në shtëpi sa më shumë që të jetë e mundur, duke shkuar vetëm për stërvitje ose takime shëndetësore – të mos punojë në një spital, e cila është ajo që kërkohet për të përfunduar trajnimin e saj mjekësor.

“Të ndjehesh sikur ke aftësi, ke njohuri, mund të jesh një pasuri për ata pa cientë, është e vështirë të ndihesh sikur po lihesh mënjanë”, tha ajo.

Ka rreth 200 mijë mjekë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, sipas BMA-s. Kjo do të thotë se mijëra mund të mos jenë në gjendje të punojnë në vijën e frontit gjatë një krize shëndetësore kombëtare.

Para-pandemisë, ekzistonte tashmë një nevojë për rreth 15 mijë mjekë shtesë në të gjithë vendin, sipas Kolegjit Mbretëror të Mjekëve të Përgjithshëm.

Shumë mjekë mbrojtës janë caktuar përsëri në video konsulta ose punë administrative dhe Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Britanisë (NHS) po përdor dhjetëra mijëra punonjës shëndetësorë në pension për të mbushur boshllëqet dhe për të ndihmuar në shpërndarjen e va ksinave.

Leave a Reply