BEFASUESE/ Sa fitojnë Punëtorët e huaj në ZVICËR?


Shifrat për pagat janë të përfshira në raportin vjetor të vitit 2019 për ndikimin e lëvizjes së lirë të traktatit të personave midis Zvicrës dhe BE-së, të prodhuar nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco), shkruan The Local…

Këto raporte vjetore luajnë një rol kryesor në debatin politik në vazhdim mbi ndikimin e këtij emigracioni në Zvicër.

Edicioni 2019, i lëshuar në korrik, tregon se ka pasur migrim neto prej 31.200 nga zona BE / EFTA në 2018 – pak e ndryshuar nga shifra e vitit 2017 prej 31.250.

Në komentet e bëra për shtypin në atë kohë drejtori i Seco Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch pranoi se traktati i lirisë së lëvizjes zvicerane-BE është “i diskutueshëm” dhe se jo të gjitha grupet brenda shoqërisë përfitojnë në mënyrë të barabartë nga regjimi.

Sidoqoftë, raporti i agjencisë përshkruan një pamje përgjithësisht të ndritshme të rolit të luajtur nga punëtorët e huaj në ekonominë zvicerane.

Ai argumenton se këta punëtorë kanë siguruar një goditje të vlefshme në krah për ekonominë zvicerane duke u dhënë firmave të vendit qasje “të pakomplikuar” në punën e huaj, të nevojshme për të kompensuar mungesat e aftësive lokale, ndërsa kundërveprojnë me efektet e një plakjeje të popullatës vendase, përcjell tutje albinfo.ch.

Mosha mesatare e punëtorëve të BE / EFTA në Zvicër në vitin 2017 ishte pak më shumë se 30 vjeç, ndërsa dy të tretat ishin midis moshës 18 dhe 41 vjeç.

Papunësia midis punëtorëve të huaj, Në të njëjtën kohë, shkalla e pjesëmarrjes së fuqisë punëtore të punëtorëve të BE / EFTA të moshës 15 deri 64 vjeç më 2018 ishte në të vërtetë më e lartë se ajo e punëtorëve zviceranë – 87.3 përqind kundrejt 84.6 përqind.

Për gjermanët në Zvicër, shkalla e papunësisë në Zvicër ishte vetëm 2.7 përqind vitin e kaluar. Për francezët ishte 6.7 përqind dhe për portugezët ishte 7.4 përqind.

Me rëndësi, raporti argumenton se futja e lëvizjes së lirë të traktatit të personave midis Zvicrës dhe BE-së nuk ka ulur pagat e popullatës lokale, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, diferenca në pagat midis njerëzve që kanë emigruar në Zvicër nga vendet e Bashkimit Evropian dhe EFTA ndërmjet 2010 dhe

Punëtorët nga Evropa veriore / perëndimore – të cilët janë përgjithësisht të kualifikuar dhe që kanë më shumë gjasa të jenë në pozicione drejtuese – fitojnë mesatarisht 13.5 përqind më shumë se punëtorët zviceranë në terma të përgjithshëm.

Kjo barazohet me dy përqind pasi të merren parasysh “faktorët e shpjegueshëm”, përfshirë moshën, nivelet e arsimit, sektorin, vitet e përvojës dhe nivelin e përgjegjësisë.

Në të kundërt, punëtorët nga Evropa Jugore fitojnë 18.7 përqind më pak sesa punonjësit zviceranë – ose 4.3 përqind më pak pasi llogariten faktorët e shpjegueshëm, përcjell albinfo.ch.

Ndërkohë punëtorët nga Evropa Lindore – të cilët gjithashtu janë përgjithësisht të kualifikuar, por që, sipas Seco, shpesh nuk janë të punësuar në fushën e tyre të zgjedhjes – marrin 9.8 përqind në orë më pak se punëtorët zviceranë, ose 5.9 përqind pas faktorëve të shpjegueshëm.

Për njerëzit jashtë zonës së BE / EFTA (të ashtuquajturit shtetas të tretë), diferenca është 18.8 përqind e përgjithshme në favor të punëtorëve zviceranë, ose 6.7 përqind pas faktorëve të shpjegueshëm (35 franga në orë, ose rreth 31,40 € në orë, kundër 40.9 franga në orë).

Leave a Reply