A do te jete vaksinimi kusht për të udhëtuar? Komisioni Evropian u bën thirrje Shteteve: Ndaloni Urgjent..


Komisioni Evropian u bën thirrje Shteteve Anëtare të kthehen në një qasje të koordinuar për lirinë e lëvizjes së njerëzve dhe mallrave. “Ne kërkojmë një kthim në një zbatim korrekt të rekomandimeve të miratuara nga Këshilli i BE. Ne u kemi dërguar një letër gjashtë vendeve anëtare mbi ndalimin e hyrjes dhe daljes nga vendi, sepse ato kanë shkuar shumë larg”. Ata mund të “dekurajojnë udhëtimet por jo” ta ndalojnë atë “, tha Komisioneri Evropian për Drejtësinë, Didier Reynders percjell shqiptari.net.

“Ne u kërkojmë gjashtë vendeve anëtare të marrin një qasje të ndryshme në kufi, të mos bllokojnë kamionistët sepse ne duam lëvizjen e lirë të mallrave në tregun tonë të brendshëm”, shtoi komisioneri i BE. Vendet që morën letrën e tërheqjes nga Komisioni Evropian për masat tepër kufizuese në kufijtë e brendshëm janë Gjermania, Belgjika, Hungaria, Finlanda, Danimarka dhe Suedia. ANSA në Bruksel e mëson këtë.

Të gjashtë vendet anëtare “kanë dhjetë ditë për t’u përgjigjur”, ndërsa Brukseli “monitoron nga afër” hapat e tyre. Kjo u njoftua nga zëdhënësi i Komisionit Evropian për Drejtësi, Christian Wiegand. “Ne kemi besim se mund të gjejmë zgjidhje me gjashtë shtetet sa më shpejt të jetë e mundur, pa pasur nevojë të ndërmarrim hapa ligjorë që mund të jenë të gjata. Gjetja e zgjidhjeve është në interesin e të gjithëve,” tha ai.

“Ne rrezikojmë fragmentim dhe përçarje të lirisë së lëvizjes dhe zinxhirëve të furnizimit”, këmbënguli zëdhënësi, duke shpjeguar se Komisionerët Reynders dhe Johansson kishin dërguar tashmë letra në të gjitha Shtetet Anëtare javën e kaluar, “për t’i kujtuar ata se ata kishin rënë dakord për një qasje. i koordinuar, për të menaxhuar kufizimet në lirinë e lëvizjes “.

Dje, megjithatë, Komisioni Evropian dërgoi gjashtë letra, “duke ngritur shqetësime specifike” për gjashtë vendet anëtare, të cilat “aktualisht zbatojnë masa më të rrepta se ato të parashikuara nga rekomandimet, veçanërisht për hyrjen dhe daljen nga vendi”. “Letrat – nënvizuan Wiegand – kujtojnë nevojën që kufizimet në lirinë e lëvizjes të jenë proporcionale dhe jo-diskriminuese. Dhe shteteve u kërkohet t’i sjellin rregullat e tyre më pranë rekomandimeve të dakorduara të Këshillit”.

Në certifikatën e va ksinimit “ne duam të kemi një qasje dixhitale evropiane për përdorim mjekësor. Në muajt e ardhshëm do të shohim nëse do të ketë mundësinë e përdorimit të tij për qëllime të tjera, të tilla si udhëtimi. Por vaksinimi nuk mund të bëhet një detyrim për të udhëtuar “, shpjegoi Reynders. “Edhe ata që nuk i janë nënshtruar imunizimit duhet të jenë në gjendje të vazhdojnë” në lëvizje “, me përdorimin e testeve dhe periudhave të karantinës”.

Leave a Reply