Ѕindroma e zemrëѕ së thуer: Një tru i streѕuar mund të ѕhkaktojë ѕimрtoma të ngjaѕhme me ѕulmin në zemër


Ndonjëherë, ju mund të përjetoni simptoma të ngjashme me një sulm në zemër. Por, në realitet, këto simptoma mund të mos kenë asnjë lidhje me një sulm në zemër. Dhimbja e frikshme e gjoksit dhe gulçimi shoqërues mund të mos kenë asnjë lidhje me gjendjen e zemrës suaj. Në vend të kësaj mund të vua ni nga sindroma e zemrës së thyer, e cila është shkaktuar nga trauma emocionale ose situata stresuese. Është e zakonshme tek gratë ndërsa vetëm 10 për qind të rasteve mund të ndodhin tek burrat. Studiuesit nga Spitali i Përgjithshëm i Masaçusetsit në SH.B.A. kanë zbuluar se aktiviteti i rritur në tru, i shkaktuar nga ngjarje stresuese, lidhet me rrezikun e zhvillimit të kësaj gjendjeje. Studimi, i botuar në European Heart Journal, zbuloi se sa më i madh të jetë aktiviteti në qelizat nervore në rajonin amigdala të trurit, aq më shpejt mund të zhvillohet gjendja e njohur si sindroma Takotsubo (TTS) ose e quajtur më thjeshtë sindroma e zemrës së thyer.

Aktivitetet e qelizave nervore në Amygdala shkaktojnë këtë gjendje

Sipas studiuesve, ky studim sugjeron që aktiviteti i shtuar stresi-shoqëruar neurobiologjik në amigdala, i cili është i pranishëm vite para se të ndodhë TTS, mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e tij dhe mund të parashikojë kohën e sindromës. Amigdala është pjesa e trurit që kontrollon emocionet, motivimin, të mësuarit dhe kujtesën. Ajo është gjithashtu e përfshirë në kontrollin e sistemit nervor autonom dhe rregullimin e funksionit të zemrës. Meqenëse kjo gjendje relativisht e rrallë u përshkrua për herë të parë në 1990, provat kanë sugjeruar që zakonisht shka ktohet nga episode të shqetësimit të rëndë emocional, të tilla si hidhërimi, zemërimi ose frika, ose reagime ndaj ngj arjeve të lumtura ose të gëzueshme.

Disa simptoma të zakonshme të sindromës së zemrës së thyer

Simptomat më të zakonshme të kësaj gjendje janë dhimbja në gjo ks dhe ndjenja e marrjes me vë shtirësi të frymë. Jini të kujdesshëm dhe kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetoni këto simptoma pasi madje mund të çojnë në sulme në zemër dhe vde kje.

Diferenca midis një sulmi në zemër dhe TTS

Simptomat për të dy gjendjet mund të duken të njëjta, por ato janë në vetvete kushte shumë të ndryshme. Sulmet në zemër shpesh janë rezultat i bllokimit të arterieve. Në sindromën e zemrës së thyer, nuk do të gjeni asnjë arterie të bll okuar. Por pastaj, zemra nuk pompon gjak aq sa duhet dhe kjo shkakton simp tomat që përjetoni kur pësoni një sulm në zemër.

Komplikimet

Megjithëse kjo nuk është një gjendje shumë e rëndë, ndonjëherë, një person mund të vdesë nga një sindromë e zemrës së thy er. Kjo sepse mund të pësoni një dëmtim të va lvulës së zemrës apo edhe dështim të zemrës. Mund të shkaktojë gjithashtu presion të ulët të gj akut. Sidoqoftë, për shumicën e njerëzve me këtë gjendje, shë rimi është i plotë dhe nuk ka komplikime. /tvklan.al

Leave a Reply