Ѕa kohë mund të qëndroj jaѕhtë Zvicrëѕ dhe të mbaj të drejtat e mia të qëndrimit?

Edhe nëse jetoni dhe punoni përgjithmonë në Zvicër, mund të dëshironi të largoheni nga vendi për një periudhë kohore për të punuar, studiuar ose thjesht për të udhëtuar përreth.

Nëse keni nënshtetësi zvicerane, sigurisht që nuk është problem, por nëse nuk jeni shtetas, atëherë periudha të gjata larg mund të ndikojnë në qëndrimin tuaj, përcjell albinfo.ch.

L, B apo C?

Sa kohë mund të jetoni në të vërtetë jashtë vendit varet nga lloji i lejes zvicerane që keni.

Kushdo që ka një leje qëndrimi afatshkurtër L mund të largohet nga vendi jo më shumë se tre muaj.

Megjithatë, kini kujdes, pasi këto leje zakonisht jepen deri në një vit, dhe tre muajt janë një periudhë totale – kështu që për shembull nëse udhëtoni shumë për punë, duhet të mbani një numërim dhe të siguroheni që nuk e keni tejkaluar 90 ditë (tre muaj) në total.

Ju keni më shumë liri veprimi me lejet e qëndrimit B dhe C: mund të qëndroni jashtë deri në gjashtë muaj në vit.

Nga të dy, C, e cila u jepet të huajve të përhershëm ose ‘të vendosur’, u jep mbajtësve të tyre më shumë të drejta gjithëpërfshirëse, përfshirë qëndrimin jashtë vendit.

Për shembull, nëse planifikoni të largoheni nga vendi për më shumë se gjashtë muaj (por jo më shumë se katër vjet), atëherë keni mundësinë ta vendosni lejen ‘në pritje’ – kjo është veçanërisht e dobishme për njerëzit që duan të studiojnë në një universitet jozviceran.

Ju duhet ta kërkoni këtë pezullim nga autoritetet tuaja kantonale me shkrim, duke shpjeguar arsyet pse planifikoni të qëndroni jashtë vendit për një periudhë më të gjatë se sa lejohet.

Leave a Reply