Тërmeti i ѕë ѕhtunëѕ në detin Adriatik “çau” detin dhe krijoi një mur рrej 3 metraѕh (video)


Një vijë e mprehtë në det të hapur, si një çarje. Dhe një mur me onde deri në tre metra i lartë”. Këto janë efektet e dukshme të tërmetit që ndodhi në Detin Adriatik në pasditen e së shtunës.

Tërmeti, me magnitudë 5.6, u ndje gjithashtu qartë në zonën e Foggia, veçanërisht në komunat e Gargano. Në përgjithësi, pasdite sot, Deti Adriatik u prek nga një valë e fortë sizmike, me rreth 40 lëkundje me madhësi të ndryshme (nga 2.1 në 4.1). Imazhet e publlikuara nga mediat italiane janë të Francesco Clemente, dhe u morën në bordin e një helikopter ajror taksi që udhëtonte nga Alidaunia për në Ishujt Tremiti.
Lëkundjet tërmet u ndjenë gjithashtu në Romë, Napoli dhe Pescara, gjithashtu dhe në Shqipëri. Mbrojtja Civile e Italisë konfirmon se nuk ka dë mtime të pronës dhe njerëzve.

Por pas një tronditje prej 5.6 a është logjike të mendosh për një rre zik ts unami? “Zakonisht, duke filluar nga një tërmet me intensitet 6 ose 6.5 ne zakonisht flasim për një rr ezik Tsunami: por ne folëm me Cat (Qendra e Paralajmërimit të Tsunamit) të Institutit Kombëtar të Gjeofizikës dhe nuk do të kishte një rrez ik të tillë”, shkruan Corriere della Sera.

Origjina e këtij tërmeti është thënë më herët: «ishte një tërmet kompresiv: në praktikë, vargjet malore të Alpeve Dinarike, duke u shtyrë, konvergojnë drejt Adriatikut dhe drejt zinxhirit Apenin”.
Por historia na mëson se diçka ka ndodhur tashmë. “Në përgjithësi, Deti Adriatik është në rre zik nga një cunami: në kuptimin që asgjë nuk mund të përjashtohet. Tsunami i fundit në Adriatik, për shembull, ndodhi në 1970, me qytetin kroat të Vela Luca të për mbytur plotësisht.

Në Pulia? “Pak dëmtime në zonat portuale dhe asgjë më shumë”, vëren eksperti, duke kujtuar ngj arjet më të fundit të tsunamit të vogël, por me valë të larta tridhjetë centimetra, të cilat ndodhën në tetor 2018.

Top Channel

Leave a Reply